Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum putem reduce cheltuielile prin consum responsabil. „Sustenabilitatea este să găsim fericirea, făcând cât mai puțin rău”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Consumul responsabil și grija față de mediu pot aduce beneficii asupra bugetului personal.

Putem să ne reducem serios cheltuielile dacă renunțăm la ambalaje din plastic, dacă aruncăm mai puțin la gunoi și depozităm corect deșeurilor sau dacă alegem mijloace de transport care poluează puțin sau deloc. E nevoie însă de puțină imaginație și dorință de a face cât mai puțin rău mediului. În plus, doar prin eforturile fiecăruia dintre noi putem ajunge la ținta Uniunii Europene ca până în 2050, să avem zero emisii nete de gaze cu efect de seră, iar în următorii opt ani acestea să fie reduse la jumătate.

Despre alegerile sustenabile care ne pot ajută și să economisim bani a vorbit Sebastian Staicu, specialist în finanțare sustenabilă, la emisiunea iBani, prezentată de Ștefana Todică.

Ștefana Todică: Ce înseamnă sustenabilitatea?

Sebastian Staicu: ”Sustenabilitatea vine cumva în opoziție cu societatea de consum. În ultima perioada, în special societatea vestică a ajuns într-o extremă în ceea ce privește consumul, iar resursele noastre pe planetă sunt din ce în ce mai limitate, populația crește, și vrem, nu vrem, această bunăstare de care beneficiem acum prin consum la un moment dat va trebui să ia sfârșit sau să reducem. Nu vom mai putea beneficia de aceeași bunăstare ca acum dacă ne bazăm doar pe consum. Și atunci, în esență, sustenabilitatea este să găsim fericirea facând cât mai puțin rău la tot ce ne înconjoară”.

Citește și
ibani
iBani. Sfaturi pentru masa de Paște. Chef Radu Dumitrescu: ”Tot ce aruncăm înseamnă bani”

Ștefana Todică: Există un mit că alegerile sustenabile sunt și scumpe. E adevărat?

Sebastian Staicu: ”Parțial este adevărat. Dacă ne gândim la mâncare, costul unui cartof sau grâu din agricultură intensiv automat este mai mic. (...) Până la urmă, odată ce îmbrățișăm ideea asta a sustenabilității, facem un exercițiu de conștiință, ajungem să consumăm mai puțin și atunci într-un final avem niște cheltuieli lunare la fel sau poate chiar mai mici, chiar dacă produsul pe care îl luăm este mai scump în sine. Asta se poate reflecta în haine, se poate reflecta în mobilier, până la urmă în orice decizie. Asta e frumusețea ideii de sustenabilitate, că este un exercițiu de imaginație, nu trebuie să fie un chin, nu trebuie să ne chinuim acum să facem rabat, să avem o viață austeră. Putem să ne folosim imaginația”.

”Dacă ne referim la mobilier, de ce să îl schimbăm tot timpul, de ce să nu îl reparăm, de ce să nu găsim soluții inventive? Sau la haine, în loc să le aruncăm, poate le reutilizăm sau poate le reparăm. Ideea unei societăți care se mută de la consum la servicii, asta înseamnă o societate a meșteșugarilor, dacă vreți. Oameni care cunosc zona de reparații, care într-o socieitate de consum dispare, că noi aruncăm, nu mai avem nevoie să reparăm”.

Ștefana Todică: Și în acest fel să aibă un impact pozitiv asupra bugetului?

Sebastian Staicu: ”Putem, odată ce avem o abordare de consum responsabil, să ne reducem cheltuielile lunare. Și, pe lângă asta, trebuie să știm că noi susținând afacerile sustenabile, acestea în timp își vor reduce costurile și vor deveni la fel de ieftine ca cele care acum nu sunt sustenabile. Economia de scală și ideea de progres până la urmă a fiecărei companii în timp aduce reduceri de costuri și reduceri de preț pentru consumator”.

 

Ștefana Todică: În ce constă cursul pe care îl faceți despre sustenabilitate?

Sebastian Staicu: ”Oricine poate participa la acest curs, este disponibil pe școaladebani.ro și este gratuit. Cursul are mai multe capitole, e vorba de mâncare, transport, haine, vacanțe, de deseșuri, și de unde investim banii. Există deja soluții de investiții a banilor către afaceri sustenabile. Putem să fim atenți și aici, unde ne plasăm economiile, pentru că banii aceia sunt folosiți mai departe, pentru a finanța anumite lucruri ce dezvolta această economie verde, această economie circulară.

De exemplu, să cumpărăm acțiuni la aceste companii, în timp vor apărea și depozite verzi la bănci, în care banii respectivi vor fi folosiți pentru creditarea companiilor verzi și nu în ultimul rând să nu uităm că și deciziile noastre de consum impactează. Noi creăm cerere, ca indivizi”.

Articol sustinut de BCR!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult