Banii, mărul discordiei în cuplu. Profesor de educație financiară: “Banii nu au sentimente, dar omul din fața voastră are”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Problemele financiare duc de multe ori la tensiuni, însă aceasta situație poate fi evitată. Au vorbit despre soluții Nicoleta Deliu-Pașol, coordonator Școala de Bani, și Adina Vlad, sociolog Unlock Market Research, la emisiunea iBani, prezentată de Ştefana Todică.
“Cel mai interesant, dacă ne uităm la cifre, este că faptul că certurile pe teme de bani sunt rare, dar sunt foarte puternice. Așa se explică de ce este pe primul loc în top la motiv de ceartă. Ei sunt foarte important pentru că, undeva pe piramida nevoilor, lucrează la o nevoie fundamentală a omului, și anume aceea de siguranță. Iar atunci când tu simți că siguranța îți este afectată și mai ești și într-un cuplu, de cele mai multe ori dai vina pe cel din exteriorul tău. (…) Sunt foarte multe, foarte multe motive, dar de multe ori se leagă de lipsa de armonizare între obiectivele comune și obiectivele individuale”, spune Adina Vlad.
Mulți români caută soluții la problemele lor financiare sau sfaturi pentru decizii importante pe social media, la rude sau prieteni, mai arată studiul. Recomandat este să apelați la un expert.
Nicoleta Deliu-Pașol: “Dacă tu te duci și o întrebi pe mama ta sau pe prietena ta cea mai bună cum să fac ca să-mi reglezi relația financiară cu partenerul meu, evident că-ți va lua partea dacă este un anumit conflict. Așa funcționează. De asta cred că este, totuși, important să ne ducem și să apelăm la la experți, pentru că un expert o să fie mult mai rațional.
Un expert n-o să-ți ia partea, nici a ta, nici a lui. Un expert o să se uite la voi doi ca un întreg, ca o familie și o să spună uite, cred că astea sunt lucrurile la care ar trebui să vă uitați împreună. Nu, tu, nu el. Împreună.”
Nesiguranța pleacă de multe ori din cauza lipsei de gestionare corectă a banilor. Bugetul comun poate fi un punct de plecare bun.
Studiul arată că majoritatea românilor ține banii împreună.
Adina Vlad: “Este o definiție ideală, spunem noi, pentru că acest pact al cuplului și al căsătoriei este un pact de încredere necondiționată și de obiective comune. Avem o agendă comună. Nu e doar agenda mea și agenda ta, este o agendă comună.”
Situația se poate complica, însă, în multe cazuri. De pildă, atunci când unul dintre parteneri are venituri mai mari sau când obiectivele diferă.
Expunerea la educație financiară a cuplurilor este mai degrabă moderată, mai arată studiul.
Nicoleta Deliu-Pașol: “Educația financiară ce face de fapt foarte mult este să scoată banii din zona aia foarte emoțională și să-i ducă într-o zonă rațională, exact ca orice știință, mai multă rațiune și mai puțin emoție. Și de exemplu, în cursul de educație financiară pentru cupluri pe care noi le avem, exact asta încercăm să le spunem și oamenilor: țineți minte că banii nu au sentimente. În schimb, omul din fața voastră are și atunci în momentul care rupi banul de emoție și îți aduci aminte că emoția este doar a celui din fața ta, reușești să construiești altfel, comunicare și înțelegere în relații”, a mai spus Nicoleta Deliu-Pașol.
Cum putem trece peste discuțiile aprinse, cum investim în siguranța financiară a cuplului, dar și cum putem aduce educația financiară în viața copilului puteți vedea în emisiunea iBani.
Articol sustinut de BCR.