Modifica setarile cookie
Toate categoriile

„Suntem listați în lanțuri mari de magazine din Germania și Belgia.” Pateul românesc, vedetă în Europa

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pateul românesc a început să își facă loc în supermarketurile din Europa. Exportăm în Italia, Marea Britanie și Germania.

Anul trecut, de pildă, am vândut în alte țări pastă din ficat de aproape șapte milioane de euro. Pentru că este ieftin și sățios, pateul rămâne și la noi printre produsele preferate.

Un producător vinde deja de câțiva ani pate în supermarketuri din state europene.

Adrian Păsărică, manager de marketing, producător pate: „Suntem listați în lanțuri mari de magazine din Regatul Unit, în două-trei lanțuri din Germania și în Belgia, de asemenea.”

Citește și
Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj
Președintele CJ Cluj, despre viermii din mâncarea Spitalului de Copii: Subiect inventat. Nu erau din pateu, ci de la fructe

Italia, Republica Moldova, Marea Britanie, Germania și Croația sunt statele în care vindem cel mai mult pate.

Doar anul trecut am exportat în valoare de aproape șapte milioane de euro, dublu față de cât am importat.

Cu toate că pasta românească, de obicei din ficat de porc sau pui, nu se poate compara, de pildă, cu franțuzescul foie gras, care se face din rață sau gâscă, rețetele s-au rafinat și la noi.

Într-o carmangerie din Alba este folosită chiar o rețetă franțuzească. Un borcan de 300 de grame de pate de porc se vinde cu 12 lei.

Adrian Elecfi, proprietar carmangerie: „Pateul îl pregătim după rețetă franțuzească adaptată la gusturile românești numai din ficat de porc proaspăt, carne de porc, fleică, de la burtă, ceapă, piper și alte condimente. În ultimul an s-a dublat cererea comparativ cu anul trecut.”

Într-adevăr, mulți români spun că pasta de ficat aproape nu lipsește din coșul de cumpărături.

Femeie: „Îmi place foarte mult pateul. Indiferent că e de pasăre, de porc, de vită.”

Femeie: „În combinație cu castraveți murați îmi place foarte mult."

Bărbat: „Îi bun, îi bun, îl iau. Cam o dată la două săptămâni iau două pateuri."

Dar pasta tartinabilă poate fi preparată ușor și acasă, spun bucătarii.

Bucătar: „Cu cinci ingrediente și cu trei condimente facem un pateu de pui extraordinar. Am adăugat peste ficățeii de pui coniac pentru că înmoaie foarte bine ficățelul de pui și îi dă o aromă care te duce cu gândul la pateul franțuzesc.”

Românii cumpără cel mai mult pate de porc sau pui. Dar în ultimii ani a crescut și consumul de pastă din ficat de gâscă ori rață. Aceste sortimente sunt însă mai scumpe.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult