Bugetul pe 2019 a fost adoptat. Dăncilă: ”Aveți încredere în economia națională”
Galerie foto
Astfel, pentru proiectul bugetului de stat pe 2019 s-au înregistrat 275 voturi ”pentru”, 122 voturi ”împotrivă” și 2 abțineri.
De asemenea, pentru bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2019 s-au înregistrat 272 voturi ”pentru”, 125 voturi ”împotrivă” și nicio abținere.
Prim-ministrul Viorica Dăncilă a declarat în plenul reunit al Parlamentului, înainte să fie pronunţat votul final asupra proiectului de buget, că acesta este unul realist şi cu perspectivă de dezvoltare pentru România.
Ea a menţionat că anul 2019 este "anul investiţiilor", acestea vizând domenii precum infrastructura de transport, sănătate, construcţie de grădiniţe sau proiecte de dezvoltare locală.
Dăncilă a mai precizat că sumele destinate investiţiilor au fost suplimentate cu peste 15 miliarde lei faţă de anul anterior.
Cronologia evenimentelor:
ora 12.50 Bugetul de stat pe 2019 a fost adoptat cu majoritate de voturi. S-au înregistrat 275 voturi ”pentru”, 122 voturi ”împotrivă” și 2 abțineri.
ora 12.30 Premierul Viorica Dăncilă susține un discurs în plenul Parlamentului:
- Vreau să vă mulțumesc pentru activitatea desfășurată. Și pentru Guvern și pentru Parlament, adoptarea bugetului este momentul în care se stabilesc principalele linii de acțiune.
- Pentru Guvernul pe care-l conduc și pentru mine în mod special este un moment al adevărului, în care putem lăsa declarațiile politice în afara acestei săli.
- Bugetul reflectă realitatea economică și socială în acest moment din România. Construcția bugetului pentru acest an s-a bazat pe faptul că după acești ani de cretere economică neîntreruptă avem în buget mai mare. În același timp, ca orice buget de la noi sau de oriunde în lume nu poate să răspundă tuturor așteptărilor. Anul 2019 va fi un an al investițiilor.
- Preocuparea cea mai mare a cetțenilor o reprezintă investițiile în infrastructură, școli și dezvoltare locală.
- Am suplimentat bugetul investițiilor cu 15,7 miliarde de lei față de anul trecut.
- Ne dorim ca în acest an să accelerăm lucrurile pentru drumurile expres.
- Vom demara în acest an proiecte de drumuri expres, autostrăzi și în Moldova, pentru a reduce decalajele.
- În același timp este necesar să recuperăm decalajele din Moldova, pentru că toți cetățenii merită un trai decent.
- Am recuperat întîrzierile din 2016, iar în anul 2019 avem deja multe proiecte ajunse la maturitate care vor aduce mai mulți bani la investiții.
- Ne vom bate pentru acești bani europeni. România își dorește să fie un stat pe deplin integrat în Europa, dar în același timp ne dorim un tratament egal pentru România. Avem deja o bună expertiză în acest exercițiu financiar.
- Vom continua să susținem noi investiții străine, legea parteneriatului public-privat creînd oportunități uriașe.
- Avem cea mai mare creștere din toate timpurile la bugetul educației - un plus de peste 10 miliarde față de anul 2018.
- Până la finalul mandatului meu îmi doresc ca toate școlie din România să îndeplinească toate condițiile de funcționare.
- Bugetul alocat sănătății ajunge la 4,8 % din PIB.
- A venit momentul ca acest an să fie anul investițiilor în infrastrucura medicală.
- De unde va veni surplusul, din creșterea economică. Anul trecut am avut o creștere economică de 3 ori mai mare decât media europeană. Veniturile la bugetul de stat au ajuns la cel mai mare nivel din toate timpurile.
- În acest an va f pentru prima dată când vom avea excedent la bugetul de pensii, vor veni mai mulți bani decât suma care este în plată. Le spun românilor, aveți încredere în economia națională.
ora 12.00 Deputatul PMP Corneliu Bichineț, cunoscut pentru declarațiile sale care deseori provoacă indignare sau hohote de râs în Parlament, a făcut din nou o afirmație care a provocat reacții aprinse din partea colegilor parlamentari.
”Am ascultat-o pe doamna ministru, Lia Olguța Vasilescu, care de 2 ani de zile a lucrat cu seriozitate la Ministerul Muncii și ne-a spus și astăzi 7-8-9 lucruri pe care le-a mărit.
Oricum, veți rămâne în istorie, doamnă, ca un om care pe ce pune mâna se mărește. Numai domnul președinte Iohannis se pare că nu a înțeles acest lucru. Îmi pare rău.” - a spus deputatul PMP Corneliu Bichineț. VIDEO AICI
ora 11.30 Florin Iordache i-a tăiat microfonul unui deputat: ”Cât de cinic poți să fii, ca să fu..”
ora 10.55 Vicepremierul Viorel Ştefan le-a cerut deputaţilor să aprobe modificarea pe legea privind plafoanele bugetare, menţionând că soluţia propusă în cazul majorării alocaţiilor copiilor este una la limită, care reclamă o intervenţie printr-o procedură excepţională de legiferare.
"Este o situaţie care reclamă o intervenţie printr-o procedură excepţională de legiferare, cea de ordonanţă de urgenţă, pentru a crea temeiul legal. Până legea bugetului va fi în Monitorul Oficial trebuie să existe temeiul legal care să permită să se efectueze cheltuieli în legătură cu alocaţiile pentru copii, pentru că, altminteri, suma prevăzută în buget va rămâne acolo şi nu va putea fi cheltuită, pentru că abia atunci vom încălca o prevedere din Constituţie, care spune că nimeni nu poate angaja o cheltuială fără să aibă temei legal. Dacă vrem să rezolvăm această problemă, să ne concentrăm pe a rezolva aspectul tehnic al problemei. Să ne oprim aici şi să aprobăm această modificare pe legea privind plafoanele bugetare", a precizat Viorel Ştefan, potrivit Agerpres.
El a criticat poziţiile unor parlamentari din Opoziţie, care pun ca prioritate capitalizarea acestei dezbateri politice privind mărirea alocaţiilor pentru copii.
"Pot să accept că există un interes deosebit de a capitaliza politic această discuţie despre mărirea alocaţiilor pentru copii, dar îmi este foarte greu să accept atunci când oameni despre care eu ştiam că sunt profesionişti, economişti recunoscuţi şi validaţi prin ceea ce au făcut până acum, vin la acest microfon şi fac afirmaţii care îi descalifică. Cum poţi să vii să spui că poţi lua excedentul fondului de pensii? Fondul de pensii se constituie pe bază de contribuţii, iar în contrapartidă cu aceste contribuţii nu se pot constitui decât drepturi în contul celor care au contribuit. Cum poţi să afirmi cu obstinaţie că se poate face acest lucru, să transferi de la fondul de pensii la bugetul de stat, care se constituie pe bază de impozite şi taxe care au caracter fiscal? Este o aberaţie", a susţinut vicepremierul.
Ştefan a admis că soluţia propusă este una la limită, dar a subliniat că este singura care poate să rezolve situaţia creată.
"E adevărat că soluţia pe care o propunem noi este una la limită, dar este singura care poate să ne scoată din această situaţie. Deci nu putem transfera şi atunci folosim deficitul bugetar care este sursă de finanţare a cheltuielilor. Nu există altă soluţie, deci ne asumăm să majorăm sursa de finanţare pe baza deficitului şi Guvernul deja lucrează, astăzi la prânz va fi pus pe site-ul ministerului pentru transparenţă proiectul de ordonanţă care să opereze modificarea legii în care sunt prevăzute nivelurile acestor indemnizaţii", a mai precizat Viorel Ştefan.
ora 10.45 Premierul Viorica Dăncilă se află la această oră în biroul președintelui Camerei Deputaților Liviu Dragnea.
Șeful Executivului va participa la plenul reunit în care va fi dat votul final la proiectul de buget pentru 2019, conform programului transmis de biroul de presă al Palatului Victoria.
De la ora 14.00, șeful Executivului va avea ședință de Guvern la Palatul Victoria. Parlamentarii dezbat în prezent ultimele anexe ale proiectului de buget pe 2019, apoi vor lua în discuţie bugetul asigurărilor sociale de stat.
ora 10.25 Guvernul va emite o ordonanţă de urgenţă care să reglementeze corect majorările de alocaţii pentru copii, anunţă social-democraţii. De asemenea, PSD îi acuză pe liberali că în amendamentul adoptat de Parlament au indicat o sursă eronată pentru aceste creşteri şi au greşit la calcule, astfel că suma propusă era insuficientă pentru majorările cerute.
ora 10.15 Modificarea proiectului privind plafoanele unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019, pentru mărirea deficitului bugetar, a dus la un schimb de replici, vineri, în plenul Camerei Deputaţilor, între reprezentanţii Opoziţiei şi cei ai Puterii.
Liderul deputaţilor PSD, Daniel Suciu, a arătat că nu se pot lua banii de la bugetul asigurărilor sociale pentru alocaţiile pentru copii.
"Stimaţi colegi de la PNL, nu mai există niciun economist din PNL care să explice doamnei Turcan că nu poţi lua bani de la bugetul asigurărilor sociale şi să îi muţi în bugetul de stat pentru plata alocaţiilor? Sunt lucruri complet diferite, interzise prin lege. Dacă într-adevăr vă doriţi să măriţi alocaţiile, aceasta este singura soluţie", a susţinut Suciu, potrivit Agerpres.
El le-a lansat liberalilor şi o provocare.
"Lansez o provocare: dacă într-adevăr vă doriţi mărirea alocaţiilor, sunt foarte curios dacă preşedintele dumneavoastră va ataca bugetul la CCR sau ni-l va trimite înapoi. Ce este mai important pentru dumneavoastră - serviciile secrete sau alocaţiile? Vreau să văd cum votaţi", a spus Suciu.
"Măi Daniel, dar populist ai devenit de când stai lângă Dragnea, mă. (...) Lăsaţi mai uşor cu populismul, aşa că închideţi gura", i-a replicat deputatul PNL Robert Sighiartău.
Suciu i-a transmis, la rândul său, deputatului liberal că nu primeşte lecţii de moralitate de la el.
09:20 În comisia de buget a fost dat raport favorabil legii prin care se majorează deficitul, cu 182 voturi pentru, astfel încât să se poată majora alocaţiile. Astfel, deficitul a fost fixat la 2,76 %/
Cum a fost majorată în Parlament alocația pentru copii
Senatorii şi deputaţii a adoptat, joi, în plenul reunit, articolele proiectului bugetului de stat pe 2019 şi anexele sale care cuprind bugetele principalilor ordonatori de credite, fiind acceptate mai multe amendamente.
Joi, în timp ce mai mulţi aleşi PSD erau plecaţi la cafea sau prinşi în tot felul de discuţii, liberalul Robert Sighiartău a susţinut un amendament prin care a propus majorarea de la 84 de lei la 150 de lei a alocaţiilor pentru copiii de peste doi ani. Cei sub această vârstă ar primi 300 de lei în loc de 200. Măsură ar trebui să intre în vigoare de la 1 martie.
Textul a trecut, iar în grupul PSD s-a stârnit rumoare. Şeful de şedinţă, Florin Iordache, s-a bâlbâit când a anunţat rezultatul.
Ulterior, conform unor surse politice, ar fi dorit să reia votul pentru că alocaţiile să rămână neschimbate. Dar a renunţat.
Imediat după vot, preşedintele social-democraţilor, Liviu Dragnea, a convocat o şedinţă de urgenţă.
"Drept la replică, am acest drept la replică şi îl utilizez foarte rar. Să vină cineva şi să vorbească în condiţiile în care habar nu are nici de economie, nici de finanţe, spunând că sursa de finanţare nu există prin majorarea dificitului, e ruşinos că se vorbeşte de la această tribună."
Măsura presupune alocarea a două miliarde de lei de la bugetul de stat, iar ministrul de Finanţe a refuzat propunerea de-a lungul timpului motivând că nu este sustenabilă. Acum însă, inclusiv aleşii PSD prezenţi în sala au votat-o, iar şeful de şedinţă, ca să nu se mai întâmple aşa ceva, şi-a invitat colegii să se întoarcă rapid în sală.
De-a lungul dezbaterilor a mai fost un astfel de moment, însă cu un impact bugetar mult mai mic. Unui deputat PMP i-a fost adoptată propunerea ca la Rodna să se construiască un complex turistic sportiv. Aleşii au cerut bani pentru izvoare cu proprietăţi curative, staţiuni balneoclimaterice, biserici, becuri cu led şi cămine culturale - însă fără succes. Insistenţele lor au prelungit dezbaterile şi l-au plictisit pe şeful de şedinţă, Florin Iordache.
Vineri după-amiază ar trebui să se încheie discuţiile şi să fie dat votul final asupra legii bugetului de stat.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: bani , PSD , buget , Liviu Dragnea , Parlament , alocatii , finantare , vot , florin iordache
Dată publicare: 15-02-2019 07:26