Facturile la gaze pentru lunile martie și aprilie sunt cu până la 20% mai mici față de plafonul stabilit de autorități
Your browser doesn't support HTML5 video.
Specialiștii spun că temperaturile ridicate și consumul redus, mai ales în industrie, fac ca și în următoarele luni să ne așteptăm la tarife mai ușor de suportat.
Cine s-a uitat atent în facturile de gaz din ultima vreme a văzut că, la unii furnizori importanți, prețurile sunt deja sub plafonul maxim stabilit de autorități de 0,31 lei/kwh.
De pildă, la un mare furnizor, unii clienți au fost facturați cu 0,29 de lei/kwh pentru consumul din luna martie. Iar pentru primele zile din aprilie, factura a venit cu un preț și mai mic: 0,23 lei/kwh.
La un alt furnizor, facturile trimise către clienți au fost cu 0,28 lei/kWh pentru lunile februarie și martie, cu toate taxele incluse.
Practic, oamenii au beneficiat de o ieftinire cu până la 20% în lunile de primăvară față de cele din iarnă.
Specialiștii vorbesc despre mai multi factori începând cu măsura luată de autorități prin care producătorii au fost obligați ca, de la 1 aprilie, să vândă gazele pentru clienții casnici la prețul de 120 de lei/MWh, în loc de 150 de lei, ca până atunci.
Corina Murafa, specialist în energie: „A fost foarte cald, depozitele sunt neobișnuit de pline, ca atare gazul care se extrage încontinuu din subteran nu poate fi stocat pentru că după aia riscăm să nu mai avem unde să stocăm. Trebuie vândut și de asta furnizorii își caută piață, în același timp sunt o serie de clienți industriali care nu mai funcționează, alături de producători de îngrășăminte”.
Oricum, încă de anul trecut tendința de ieftinire a fost clară pe piețele europene, față de vârfurile înregistrate în 2022. Croații, ungurii și noi aveam cele mai mici prețuri pentru consumatorii casnici la final de 2023, potrivit Eurostat. Totuși, autoritățile de la noi au decis să mențină schema de plafonare până în martie anul viitor. Pe de altă parte, trebuie să știți că vă puteți muta oricând la un alt furnizor de gaze dacă prețurile de la cel actual nu vă mulțumesc.
De folos vă poate fi site-ul autorității de reglementare din domeniu - comparatorul online al ANRE. Aici găsiți 25 de oferte cu prețuri de contracte noi care pornesc de la 0,17 lei/kWh, mult sub plafon.