Vânzări record pentru cea mai mare crescătorie de fazani din țară, aflată în Prahova
Your browser doesn't support HTML5 video.
Principalii clienţi sunt proprietarii fondurilor cinegetice, care vor să-şi populeze domeniile cu aceste păsări. La poarta crescătoriei vin însă şi oameni care vor să pună fazanii direct în cuptor.
Făzănăria Direcţiei Silvice Prahova se întinde pe 25 de hectare. Păsările crescute aici în semi-libertate ajung apoi în bătaia puştii a sute de vânători din toată ţara.
Dan Horia Constantin, șef făzănerie: „2019 mai se pare un an destul de bun. La data de astăzi putem spune că am o producție, o vânzare record, pe anul acesta, 21.000 de bucăți de pui de fazani, plecând de la vârsta de o zi până la 300 de zile.”
Ouăle de fazan stau în incubator 24 de zile, până când puii ies din găoace. După 50 de zile de îngrijire atentă, păsările sunt mutate în voliere de creştere, unde îngrijitorii încearcă să le creeze condiţii similare celor din libertate.
Cât stau în crescătorie, fazanii sunt nevoiţi să poarte ochelari speciali.
Un fazan matur nu cântăreşte mai mult de două kilograme, cu tot cu penaj, iar carnea se vinde cu peste 30 de lei kilogramul. Supa sau friptura de fazan sunt considerate însă nişte delicatese.
Există şi clienţi care nu vor să ucidă păsările, nici măcar pentru a le mânca. Astfel, unii fazani ajung în grădinile unor pensiuni şi au un rol pur decorativ.