Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Tun financiar dat de Ion Țiriac la început de 2022. Miliardarul a vândut o mare companie din țară

Banca Transilvania şi Grupul Ţiriac au semnat un acord de achiziţionare a companiei Ţiriac Leasing, finalizarea tranzacţiei fiind prevăzută în prima parte a acestui an şi supusă analizei şi aprobării autorităţii competente.

Până la primirea aprobării, Ţiriac Leasing îşi va desfăşura activitatea independent de Grupul Financiar Banca Transilvania, urmând ca ulterior să fie integrată acestuia.

"Planul BT prin acest pas strategic este atât implicarea directă într-un model de afaceri de nişă care face diferenţa pe piaţa auto, cât şi întărirea poziţiei cu servicii de finanţare alternative. Ţiriac Leasing activează pe piaţă de peste 20 de ani, timp în care a dezvoltat un portofoliu diversificat de produse de leasing, prezentând o specializare semnificativă şi recunoscută în sectorul auto, care va genera un aport relevant pentru Grupul Financiar Banca Transilvania", se arată într-un comunicat al BT transmis vineri AGERPRES.

La data acestei tranzacţii, Ţiriac Leasing are active de 213 milioane de euro, finanţând de-a lungul timpului peste 37.000 de clienţi.

Compania de leasing din Grupul Financiar Banca Transilvania, BT Leasing (BTL), este la rândul său pe piaţă de peste 20 de ani, timp în care a susţinut peste 10.000 de clienţi şi a încheiat peste 20.000 de contracte, iar în 2018 a fuzionat cu ERB Leasing. BTL are active de 1,366 miliarde de lei. În 2021, o altă companie de profil a intrat în Grupul BT, Idea::Leasing.

Citește și
Ion Țiriac și-a expus ultimele 40 de automobile de epocă din colecție. Recondiționarea a durat chiar și patru ani
Ion Țiriac și-a expus ultimele 40 de automobile de epocă din colecție. Recondiționarea a durat chiar și patru ani

Consultanţii în tranzacţia Ţiriac Leasing - Banca Transilvania au fost: PwC, D&B David şi Baias S.C.A. - pentru Banca Transilvania, respectiv - Filip & Company pentru Grupul Ţiriac.

Banca Transilvania a făcut prima achiziţie în 2015, Volksbank România, urmată în 2018 de Bancpost, ERB Retail Services şi ERB Leasing, respectiv de Idea::Bank, Idea::Leasing şi Idea::Broker de Asigurare, în 2021.

Banca Transilvania este cea mai mare bancă din România, cu o cotă de piaţă de peste 19% cotă de piaţă, 3,4 milioane de clienţi, peste 9.000 de angajaţi, soluţii de online banking şi 500 de sedii în 180 de localităţi.

Ion Țiriac, al treilea cel mai bogat român

Ţiriac Leasing este unul dintre liderii pieţei de leasing din România şi oferă finanţare în sistem de leasing financiar pentru toate modelele de autovehicule, de la autoturisme până la flote comerciale, şi finanţare de echipamente. Portofoliul de clienţi al Ţiriac Leasing este format atât din companii private, multinaţionale, companii din sectorul public, cât şi din persoane fizice şi persoane fizice autorizate.

Potrivit Topului Forbes 2021 al celor mai bogați români, Ion Țiriac se situează pe locul al treilea, cu o avere estimată la 7,2 miliarde de lei.

Primele două poziții sunt ocupate de Daniel Dines, UiPath – 22,2 miliarde de lei și de Dragoș și Adrian Pavăl, Dedeman – 8,9 miliarde de lei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult