Modifica setarile cookie
Toate categoriile

The Guardian: ”Apocalipsa” inteligenței artificiale ar putea elimina aproape 8 milioane de locuri de muncă în UK

Aproape 8 milioane de locuri de muncă din Marea Britanie ar putea fi pierdute în favoarea Inteligenței Artificiale (IA), într-o adevărată "apocalipsă a locurilor de muncă".

Aceasta este concluzia unui raport citat de The Guardian, care avertizează că femeile, lucrătorii tineri și cei cu salarii mai mici sunt cei mai expuși riscului de automatizare.

Institute for Public Policy Research (IPPR) a anunțat că locurile de muncă la nivel de începători, cu jumătate de normă și cele administrative sunt cele mai expuse la înlocuirea de către inteligența artificială, în cadrul unui "scenariu cel mai pesimist" pentru implementarea noilor tehnologii în următorii trei până la cinci ani.

Grupul de reflecție a avertizat că Marea Britanie se confruntă cu un moment de "uși glisante", pe măsură ce un număr tot mai mare de companii adoptă tehnologii generative de inteligență artificială - care pot citi și crea texte, date și coduri software - pentru a automatiza sarcinile zilnice la locul de muncă.

Raportul arată că acest prim val de adoptare a inteligenței artificiale pune deja în pericol locurile de muncă, pe măsură ce un număr tot mai mare de companii introduc această tehnologie. Cu toate acestea, un al doilea val ar putea duce la automatizarea mai multor locuri de muncă, pe fondul progreselor rapide în domeniul IA.

Citește și
inteligenta artificiala
Rezoluție privind Inteligența Artificială, adoptată de ONU. „Navigăm în ape agitate cu tehnologia”

Analizând 22.000 de sarcini din economie care acoperă fiecare tip de loc de muncă, IPPR a afirmat că 11% din sarcinile efectuate în prezent de lucrători sunt în pericol. Totuși, acest procent ar putea crește la 59% din sarcini în al doilea val, pe măsură ce tehnologiile se dezvoltă pentru a gestiona procese din ce în ce mai complexe.

Potrivit IPPR, sarcinile cognitive de rutină - inclusiv gestionarea bazelor de date, programarea și inventarierea - sunt deja în pericol, existând potențialul de a înlocui locurile de muncă la nivel de începători și cu fracțiune de normă în secretariat, administrație și servicii pentru clienți.

Cu toate acestea, cel de-al doilea val de adoptare a inteligenței artificiale ar putea avea un impact asupra sarcinilor non-rutiniere care implică crearea de baze de date, redactarea de texte și designul grafic, ceea ce ar afecta locurile de muncă cu venituri din ce în ce mai mari.

Femeile ar fi semnificativ mai afectate, deoarece "este mai probabil ca acestea să lucreze în ocupațiile cele mai expuse, cum ar fi cele de secretariat și cele administrative", a precizat IPPR.

Potrivit raportului, în cel mai pesimist scenariu pentru cel de-al doilea val de inteligență artificială, 7,9 milioane de locuri de muncă ar putea fi desființate, iar orice câștig pentru economie rezultat din îmbunătățirea productivității ar putea fi anulat prin creșterea zero a PIB-ului în decurs de trei până la cinci ani.

În cel mai optimist scenariu pentru creșterea completă a forței de muncă cu ajutorul inteligenței artificiale generative, nu s-ar pierde niciun loc de muncă, în timp ce dimensiunea economiei ar putea crește cu 4%, adică cu aproximativ 92 de miliarde de lire sterline pe an.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult