Sutele de modificări ale Codului Fiscal au scăzut încasările la buget. „O strecurătoare prin care curg miliarde de euro
Your browser doesn't support HTML5 video.
„Mașina este gripată, merge cu benzină împrumutată de la alții", a spus Daniel Dăianu, după ce Nicolae Ciucă tocmai comparase economia cu o mașină care funcționează. Șeful Consiliului Fiscal a mai atras atenția că suntem într-o situație dificilă, cu un sistem fiscal „capturat de grupuri de interese".
Liderii politici discută zilnic, în această perioadă, despre reforma fiscala, spune Nicolae Ciucă.
Nicolae Ciucă, președintele Senatului: ”Discutam cu un specialist în domeniu și spunea: domnule, luați ce măsuri credeți că se cuvin, dar gândiți-vă că totuși așa cum arată lucrurile în momentul de față este totuși o mașină care funcționează, economia nu s-a gripat, motorul nu s-a gripat”.
Nicolae Ciucă a fost însă contrazis de șeful Consiliului Fiscal.
Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal: ”Domnul președinte al Senatului vorbea de o mașină care nu se gripează. Mașina este gripată! Mașina trăiește cu benzină primită de la alții, pe datorie. Noi nu vom putea continua cu asemenea deficite. Nu avem timp!”.
Șeful Consiliului Fiscal a subliniat că suntem într-o situație foarte dificilă, iar o corecție fiscală trebuie făcută și nu o mai putem amâna.
Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal: ”Cei care cred și de fapt mitizează corecția numai pe partea de cheltuieli întrețin, alimentează o himeră, nu se poate face numai pe partea de cheltuieli, trebuie să umbli și la venituri. Sigur, o faci prin eliminarea exceptările, aceste inechități în sistemul fiscal, care este ciuruit, a fost capturat de grupuri de interese, ăsta e adevărul”.
Ciolacu: ”Legislația noastră e o uriașă strecurătoare prin care curg miliarde de euro”Declarațiia au fost făcute la BNR, în cadrul unui eveniment de lansare a unui grup de lucru pentru probleme de fiscalitate, The Tax Institute. Specialiștii le-au prezentat autorităților și o analiză a Codului Fiscal.
Potrivit studiului, din 2015 până acum, Codul Fiscal a fost modificat de 544 de ori, prin peste 100 de legi sau ordonanțe, astfel că mai puțin de jumătate din alineate au rămas în forma inițială.
Cele mai importante schimbări au fost făcute chiar de autorii noului Cod Fiscal, se mai arată în studiu. Iar rezultatul acestor multiple modificări a fost nu o creștere, ci o scădere a veniturilor bugetare, de 0,53% din PIB, în 2022 față de 2016.
Marcel Ciolacu, premierul României: ”Nu se mai poate opera eficient în asemenea condiții. Este evident că toată legislația noastră fiscală seamănă azi cu o uriașă strecurătoare prin care curg nestingherit miliarde de euro, printr-un sistem de excepții fiscale aberante”.
După luni de negocieri, liderii coaliției au agreat până acum doar o parte din viitoarele măsuri fiscale, cum ar fi TVA redus pentru tot ce ține de încălzire, cărți ori bilete la teatru și taxarea proprietăților de lux.
Sursa: Pro TV
Dată publicare: 15-09-2023 19:35