Modifica setarile cookie
Toate categoriile

SURSE: Ministerul Finanțelor ia în calcul majorarea alocațiilor cu 20% de la 1 august

În contextul discuțiilor privind stabilirea cuantumului pentru creșterea pensiilor și alocațiilor de către Guvern, Știrile ProTv au aflat în exclusivitate ce măsuri pregătește Ministerul Finațelor Publice pentru majorarea nivelului alocațiilor.

"În acest moment, Ministerul Finanțelor Publice construiește rectificarea bugetară astfel încât să fie inclusă majorarea alocațiilor de stat cu un procent de 20% de la 1 august, urmând să fie operată o altă majorare de 20%, aplicată la baza de acum, la începutul anului viitor, din luna ianuarie”, au declarat pentru stirileprotv.ro surse guvernamentale.

Majorarea luată în calcul în acest moment ar însemna 30 de lei în plus la fiecare alocație de stat, respectiv de la 150 la 180 de lei. La finele lunii mai în România erau 3,66 milioane de beneficiari ai alocației de stat.

O majorare cu 20% a nivelului alocației echivalează cu un efort bugetar lunar suplimentar de aproximativ 640 de milioane de lei, respectiv de circa 3,2 miliarde de lei până la finalul acestui an, estimări bazate pe cheltuielile legate de alocațiile de stat în primele cinci luni ale acestui an, conform datelor publice ale Ministerului Muncii.

“Majorarea trebuie să țină cont de realitatea economică, de limitele pe care le are bugetul în acest moment. În urma discuțiilor avute și a insistențelor Ministerului de Finanțe s-a ajuns la acest scenariu, de acum, cu o rectificare bugetară care să includă această majorare de 20%. Situația nu permite dublarea lor. Decizia finală asupra majorării aparține, însă, premierului, în baza scenariilor propuse de Finanțe”, au mai precizat sursele guvernamentale.

Citește și
Florin Cîțu
Cîțu, despre creșterea alocațiilor și a pensiilor: ”Moment foarte dificil pentru economie”

În acest moment cuantumul alocației de stat pentru beneficiarii între doi ani și 18 ani este de 150 de lei în timp ce pentru beneficiarii cu vârsta de sub doi ani este de 300 de lei. Un nivel de 300 de lei au și alocațiile acordate beneficiarilor cu handicap care au vârsta de până la 18 ani.

Discuțiile privind dublarea alocațiilor

 

Legea privind majorarea alocaţiilor a fost iniţiată de parlamentarii PSD și votată încă de anul trecut. Aceasta ar fi trebuit să intre în vigoare de la începutul anului. Încă de atunci, premierul Ludovic Orban, dar şi preşedintele Klaus Iohannis, au anunţat că îşi doresc măsura, dar că aplicarea acesteia ar duce la creşterea deficitului şi ar scoate din bugetul de stat aproximativ 6 miliarde de lei.

De aceea, Guvernul a inițiat o ordonanţă prin care a cerut ca măsură să fie amânată până la 1 august. PSD-ul s-a opus, iar Curtea constituţională le-a dat dreptate social democraţilor şi a stabilit că Executivul nu mai poate amâna punerea în aplicare a acestei legi.

Curtea Constituțională a respins sesizarea Guvernului

 

”În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituționalitate şi a constatat că Legea privind respingerea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.2/2020 pentru prorogarea intrării în vigoare a art.I pct.1 din Legea nr.14/2020 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.9/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr.61/1993 privind alocația de stat pentru copii, precum și pentru modificarea art.58 alin.(1) din Legea nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap este constituţională în raport cu criticile formulate”, se arată în comunicatul judecătorilor constituționali.

În luna mai peste 3,66 milioane de beneficiari au primit alocația de stat pentru copii, în suma medie de aproape 173 de lei, conform datelor oficiale ale Ministerului Muncii.

Guvernul a sesizat la CCR legea privind dublarea alocaţiilor copiilor, susținând că în acest proiect de lege nu sunt prevăzute sursele de finanțare.

“Decizia pe care am luat-o este să atacăm la Curtea Constituţională, pentru că este un proiect în care nu sunt prevăzute sursele de finanţare, cum sunt multe alte proiecte care au fost adoptate de Parlament fără punctul de vedere al Guvernului şi fără o încercare de colaborare şi deja am câştigat la Curtea Constituţională câteva sesizări împotriva unor proiecte de lege adoptate la Parlament pentru că ele nu au prevăzut sursa de finanţare şi nu au practic posibilitatea efectivă de punere în practică”, a spus Orban, potrivit Agerpres, într-o conferinţă organizată la sediul PNL.

Orban a precizat că dublarea alocaţiilor este greu de susţinut financiar şi că este necesar un grafic de creştere progresivă a acestora.

“Pe baza raportului semestrial pe care trebuie să-l prezinte Ministerul Finanţelor privind starea economiei, starea bugetară, de asemenea în baza prognozelor vom stabili cu cât vom putea creşte alocaţiilor. Sigur că ne dorim creşterea alocaţiilor. Pe de altă parte, dublarea alocaţiilor este foarte greu de susţinut financiar atât în anul în curs, cât şi anul viitor, când vom avea de asemenea foarte multe cheltuieli şi vom stabili un grafic de creştere progresivă a alocaţiilor astfel încât până la urmă să reuşim creşterea alocaţiilor aşa cum a fost votată în Parlament, dar nu din primul moment, ci pe o perioadă de timp. Vom vedea exact în funcţie de prognozele care vor fi realizate”, declara premierul.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult