Modifica setarile cookie
Toate categoriile

SUA au aprobat vânzarea a 32 de avioane F-35 către România, în valoare de aproximativ 6,4 miliarde de dolari

Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea 32 de avioane de luptă F-35 către România. Astfel, primul avion va fi livrat cel târziu în anul 2031.

”Departamentul de Stat al SUA a luat o decizie de aprobare a unei posibile vânzări a 32 de avioane de luptă F-35A Lightning II către România, ceea ce oferă o îmbunătăţire semnificativă a capabilităţilor de apărare ale României şi o consolidare a parteneriatului strategic dintre Statele Unite şi România. Achiziţia propusă va îmbunătăţi securitatea României – un aliat NATO care reprezintă o forţă importantă pentru stabilitatea politică şi economică în Europa”, a anunțat, vineri seara, Ambasada SUA la Bucureşti.

Conform sursei citate, achiziţia în valoare de aproximativ 6,4 miliarde de dolari va furniza României ”avioane de luptă F-35A multirol de ultimă generaţie, care oferă tehnologie stealth avansată, fuziunea senzorilor şi capabilităţi unice de superioritate aeriană”.

De asemenea, achiziţionarea celor două escadrile F-35A va spori semnificativ capacitatea României de a face faţă ameninţărilor de securitate în continuă evoluţie şi de a contribui la eforturile regionale de apărare.

”Acest angajament este o dovadă a parteneriatului puternic dintre cele două naţiuni şi demonstrează încă o dată că România este un lider în apărarea securităţii regionale. România este un aliat cheie al NATO în promovarea securităţii şi stabilităţii în regiunea Mării Negre şi nu numai. Avioanele F-35 vor oferi României capabilităţi de apărare aeriană de neegalat şi vor spori interoperabilitatea între forţele aeriene NATO”, a declarat, în comunicat, ambasadorul SUA la Bucureşti Kathleen Kavalec.

Citește și
Armament Serbia
Guvernul olandez, acţionat din nou în justiţie pentru furnizarea de piese de avioane F-35 către Israel

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) arată, după anunţul privind aprobarea provizorie de către SUA a vânzării de avioane F-35 către România, că astfel programul de înzestrare cu aeronavele de generaţia a V-a intră în linie dreaptă.

Achiziţia de către partea română urmează a se realiza la valoarea estimată şi aprobată de Parlamentul României, de 6,5 miliarde de dolari, precizează MApN.

”Ministerul Apărării Naţionale salută notificarea Congresului SUA transmisă vineri, 13 septembrie, cu privire la vânzarea către România a 32 de avioane F-35, în cadrul programului de înzestrare «Avion multirol de generaţia a V-a, F-35» – faza I, prin programul de asistenţă de securitate Foreign Military Sales (FMS)”, se arată într-un comunicat de presă transmis de MApN, citat de News.ro.

Faza I a programului de înzestrare presupune achiziţia a 32 de avioane F-35, precum şi motoare, suportul logistic iniţial, serviciile de instruire, simulatoare de zbor şi muniţii aer-aer şi sol-sol, pentru o valoare estimată de 6,5 miliarde USD, în concordanţă cu aprobarea prealabilă a Parlamentului României. Programul de achiziţie include, de asemenea, şi un pachet de cooperare industrială.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a transmis că tehnica militară de ultimă generaţie achiziţionată prin colaborarea cu Statele Unite, în ultimii ani, a schimbat profilul Armatei României la nivelul capacităţii de acţiune şi al interoperabilităţii cu armatele aliate.

”Sistemele de rachete Patriot şi HIMARS, transportoarele blindate Piranha V, aeronavele multirol F-16, bateriile de coastă NSM, şi, de acum şi aeronavele de generaţia a V-a, F-35, asigură ţării noastre o poziţie întărită din punct de vedere strategic în regiune, unde acţionăm ca pilon de stabilitate al NATO şi ne asigură ancore puternice de interoperabilitate cu aliaţii noştri”, a declarat Tîlvăr.

El a subliniat importanţa parteneriatului strategic româno-american în contextul de securitate regional.

”În ecuaţia securităţii naţionale a României, Parteneriatul Strategic cu Statele Unite reprezintă un pilon important. Solidaritatea Americii cu România, dovedită prin prezenţa substanţială cu trupe pe teritoriul ţării noastre, contribuie în mod esenţial la consolidarea apărării flancului estic aliat în regiunea Mării Negre şi descurajarea agresiunilor”, a arătat Angel Tîlvăr.

Potrivit MApN, avionul F-35 dispune de performanţe tehnologice foarte avansate, în principal caracteristica STEALTH (care asigură o semnătură radar redusă), integrarea senzorilor de ultimă generaţie, a sistemelor avansate de comunicaţii şi prelucrare a informaţiilor, fiind prima platformă aeriană de generaţia a V-a aflată în producţie şi disponibilă pentru achiziţie, care se preconizează a deveni avionul de generaţia a V-a standard la nivelul NATO.

În anul 2012, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat Concepţia de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”, care a prevăzut realizarea graduală a capabilităţii operaţionale aeriene, reprezentată de trei escadrile de luptă dotate cu câte 16 avioane multirol, de preferat de generaţia a V-a F-35, cu o perioadă de tranziţie asigurată cu avioane F-16 în serviciu, transferate din excedentul altor state, etapă care se va finaliza în scurt timp, cu cele 32 de aeronave F-16 achiziţionate din Norvegia.

Îndeplinirea misiunilor Forţelor Aeriene cu avioane F-16 este o soluţie pe termen mediu, care asigură performanţe operaţionale limitate, având în vedere continua dezvoltare a platformelor aeriene către avioane de generaţia a V-a şi viitoare. Avioanele de luptă multirol de generaţia a V-a F-35 vor deţine capabilităţile necesare conectării în cadrul sistemului integrat de apărare aeriană al NATO (NATINAMDS - NATO Integrated Air and Missile Defense System) şi vor fi apte să execute misiuni în cadrul operaţiilor întrunite, multinaţionale, în toate domeniile, pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi aliat.

Valoarea notificată Congresului SUA de către Departamentul de Stat aferentă unui program specific procesului Foreign Military Sales Congres este determinată de către Guvernul SUA în baza procedurilor interne şi poate depăşi valoarea efectivă a achiziţiei, stabilită prin acordul de tip Letter of Offer and Acceptance (LOA).

În cazul programului de achiziţie a aeronavelor F-35 de către România a fost notificat Congresul SUA cu o valoare iniţială mai mare, de aproximativ 7,2 miliarde de dolari. După aprobarea de către Congres, guvernele României şi Statelor Unite vor semna contractul de tip LOA, achiziţia de către partea română urmând a se realiza la valoarea estimată şi aprobată de Parlamentul României, de 6,5 miliarde dolari.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult