Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Soluție provizorie pentru Formularul 600. Ce spun experții de comasarea cu Declaraţia 200

Your browser doesn't support HTML5 video.

Depunerea Formularului 600, care afectează peste 200.000 de români se amână până pe 15 aprilie. Decizia a fost luată în prima şedinţă a cabinetului Dăncilă printr-o ordonanţă de urgenţă.

Este o soluţie provizorie, până când ministerul de finanţe va găsi o formulă definitivă. Documentul ar putea fi depus anual sau chiar ar putea fi eliminat.

Amânarea depunerii Formularului 600 până la jumătatea lunii aprilie a fost anunţată de noul premier la începutul primei şedinţe de guvern. Viorica Dăncilă s-a încurcat însă în ministere.

Viorica Dăncilă: ''In perioada următoare, Ministerul Fondurilor Europene... aaa... Finanţelor Publice trebuie să identifice o soluţie permanentă care să vizeze depunerea unui singur formular de către cei care au activităţi independente, iar plata să se facă o singură dată pe an şi nu anticipat''.

Iniţial, până miercuri trebuia depus acest formular de către românii care estimau că vor realiza venituri în afară salariilor mai mari de 1.900 de lei lunar. Sunt vizaţi peste 200.000 de oameni: artişti, avocaţi, contabili, investitori, persoane fizice autorizate, dar şi persoane cu drepturi de autor.

Citește și
Lucian Şova
Ministrul Transporturilor: Metroul din Drumul Taberei „nu va mai dura mult”

Decizia guvernului vine în ultimul moment. Până acum, peste 28.500 de persoane cu venituri în afară salariilor au depus deja formularul 600, asta înseamnă mai bine de 10% dintre cei vizaţi de această declaraţie fiscală.

Dar amânarea termenului de depunere nu rezolvă starea de nesiguranţă. Ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, spunea marţi că NIMENI nu trebuie să mai depună acest formular. Şi că va cauta soluţii pentru ''eliminarea'' acestui document. O variantă ar fi comasarea controversatului formular 600 cu un altul, 200, care se adresează tot celor cu venituri independente.

Radu Georgescu, specialist fiscal: ''Daca s-ar comasa cu declaraţia 200, termenul de depunere pentru declaraţia 200 este 25 mai, înseamnă că statul 7-8 luni nu va încasa nicio contribuţie de sănătate şi de pensie, statul va avea gaură în buget.''

Rămâne de văzut dacă guvernanţii se vor răzgândi şi în privinţa banilor pe care romanii cu activităţi independente trebuie să-i vireze la stat drept contribuţii la sănătate şi pensie. Un calcul bazat pe legislaţia actuală arata ca o persoană vizată de formularul 600 trebuie să achite aproape 8.000 de lei pe an contribuţii sociale, dacă se asigura la nivelul salariului minim pe economie.  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult