Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Șefa Băncii Centrale Europene, avertisment teribil despre economia globală: „Există tot mai multe semne”

Preşedinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a declarat, vineri, că Europa se află acum într-un moment critic, cu deglobalizarea, demografia şi decarbonizarea aflate la orizont.

”Există tot mai multe semne că economia globală se fragmentează în blocuri concurente”, a spus ea la Congresul Bancar European.

Concentrându-se pe Europa, ea a spus că o scădere continuă a populaţiei active pare să înceapă încă din 2025, alături de dezastrele climatice care cresc în fiecare an.

Răspunsul ei la aceste şocuri a fost că ar fi nevoie de investiţii masive într-un interval scurt de timp, ceea ce ea a numit ”un efort generaţional”.

”Pe măsură ce apar noi bariere comerciale, va trebui să reevaluăm lanţurile de aprovizionare şi să investim în altele noi care sunt mai sigure, mai eficiente şi mai aproape de casă. Pe măsură ce societăţile noastre îmbătrânesc, va trebui să implementăm noi tehnologii, astfel încât să putem produce o producţie mai mare cu mai puţini lucrători. Digitalizarea va ajuta. Şi pe măsură ce clima noastră se încălzeşte, va trebui să avansăm tranziţia verde fără alte întârzieri”, a spus Lagarde în discursul principal, potrivit CNBS, citată de News.ro.

Citește și
Christine Lagarde
Lagarde: Decizia Chinei de a-şi redeschide economia va creşte inflaţia în Europa
„Guvernele au cel mai ridicat nivel al datoriei de după cel de-al Doilea Război Mondial”

Ea a arătat că estimările arată că tranziţia ecologică planificată a blocului va necesita o investiţie suplimentară de 620 de miliarde de euro în fiecare an, până la sfârşitul deceniului, cu încă 125 de miliarde de euro pe an pentru o tranziţie digitală.

”Guvernele au cel mai ridicat nivel al datoriei de după cel de-al Doilea Război Mondial, iar finanţarea redresării europene se va încheia în 2026. Băncile vor avea un rol central de jucat, dar nu ne putem aştepta să îşi asume atât de multe riscuri în bilanţurile lor”, a adăugat Lagarde, subliniind propunerea de unire a pieţelor de capital.

Discuţiile sunt încă în desfăşurare cu privire la o posibilă CMU pentru Europa. Scopul este de a crea o piaţă unică pentru capital, apropiind-o de ceea ce este disponibil în S.U.A.

Uniunea Europeană spune că ţinta oficială este ca ”banii – investiţiile şi economiile – să circule în UE, astfel încât să poată beneficia consumatorii, investitorii şi companiile, indiferent de locul în care se află”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult