Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Românii și-au pierdut încrederea în economie, dar nu renunță la cumpărături. Paradoxul din statistici

Your browser doesn't support HTML5 video.

Încrederea românilor în economie, dar și dorinţa pentru cumpărături, au scăzut la finalul anului trecut.

La fel s-a întâmplat și în Marea Britanie sau Italia, după cum arată un sondaj făcut în decembrie, care a măsurat percepţia oamenilor faţă de mersul economiei. Numai că statisticile oficiale nu confirmă aceste tendinţe. Pe finalul anului trecut, s-au înregistrat cele mai mari vânzări, din ultimii 10 ani, de Black Friday şi de Crăciun.

În ultimele trei luni din 2017, aşteptările economice au atins minimul anului, potrivit studiului GfK numit Climatul de Consum în Europa. Romanii nu au mai fost atât de pesimişti din primăvara lui 2013.

Raluca Ungureanu, reprezentant GfK: "O explicaţie pentru această scădere ar fi faptul că deja începuse să crească ROBOR-ul şi inflaţia şi-atunci oamenii au devenit un pic îngrijoraţi de starea viitoare a economiei, de evoluţia economiei şi de veniturile lor. De exemplu, pe indicatorul privind starea economiei sunt țări ca Marea Britanie şi Italia, unde sentimentul oamenilor este că va merge mai prost economia ţărilor lor."

Este vorba despre un indicator prin care se măsoară starea oamenilor şi nu realitatea economică.

Cifra de afaceri a firmelor din comerţ, adică barometrul consumului, a crescut anul trecut spectaculos, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

Revenind la studiul GfK, aşteptările privind veniturile sunt şi ele la minimul ultimilor 4 ani. Asta după ce datele oficiale, au arătat că în 2017 au fost creşteri de venituri de peste 10%, în medie, la salariile nete.

Raluca Ungureanu, GfK: "Dorinţa de cumpărare a românilor a înregistrat o creştere, a fost pe un trend ascendent în ultimii ani, dar în 2017 a înregistrat fluctuaţii foarte mari. Avem şi cel mai mare nivel, în martie 2017, dar şi cel mai scăzut nivel în decembrie 2017."

Un alt studiu, făcut de această dată în rândurile a 475 de patroni sau manageri de companii, arată că aşteptările lor pentru anul acesta sunt mai slabe ca cele pe care le-au avut pentru anul trecut.

Dumitru Ion, manager doingbusiness.ro: "Principalele provocări pe care le văd oamenii de afaceri în acest moment sunt legate de această revoluţie fiscală. Lipsa forţei de muncă - 59% dintre ei au probleme în zona asta. Mai sunt probleme legate de creşterea productivităţii pentru că aceste creşteri ale salariilor brute ar trebui susţinute din spate de o creştere a productivităţii pentru a menţine rata de profitabilitate."

Doar 16% dintre companiile chestionate cred că vor avea o creştere a cifrei de afaceri peste 30% anul acesta. O creştere cu o treime a profitului este aşteptată de mai puţine firme ca anul trecut - la fel şi investiţii crescute cu peste 30 de procente , pe care le mai spera doar 6% dintre firme. Totuşi, un sfert susţin că vor păstra numărul de angajaţi neschimbat, iar 17 la sută cred că nivelul salariilor va stagna.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult