Românii s-ar putea trezi la iarnă cu datorii uriașe la electricitate și gaze. Guvernul anunță compensații
Your browser doesn't support HTML5 video.
În paralel, autoritățile fac controale la furnizori, după ce au primit o avalanșă de reclamații. O lege care i-ar proteja pe românii cu veniturile cele mai mici în fața scumpirilor există pe hârtie de mai bine de un deceniu, dar abia acum Guvernul cere Parlamentului să o aprobe urgent.
În ciuda valului de plângeri din ultima perioadă, Guvernul anunţă că preţurile la energie nu vor fi plafonate. Se caută totuşi soluţii pentru subvenţionarea facturilor de la 1 noiembrie.
Virgil Popescu, ministrul Energiei: „Vrem să compensăm până la nivelul venitului mediu sau consumului mediu, vrem să compensăm iarna aceasta integral. Un consum mediu, vorbim de de 4,5 milioane de gospodării care consumă până la 1.000 kw pe an - peste 10 milioane şi ceva de români, la gaze sunt mai puţini - 1,2 milioane.''
Dacă salariul mediu va fi luat ca reper, atunci românii cu un venit sub 3.600 de lei ar putea primi ajutor la facturi. Iar în privinţa consumului mediu, autorităţile ar urma să îl calculeze.
Până atunci, însă, oamenii primesc facturi tot mai mari. Unii chiar - uriaşe. După ce recent o familie din Alba a primit o factură de 27.000 de lei la electricitate,
Un alt consumator a făcut reclamaţie la Autoritatea de reglementare în domeniul energiei. A aflat, cu stupoare, că are de plătit 18.000 de lei la curent, adică de sute de ori mai mult faţă de cât achita în mod normal.
Firmele care îşi păcălesc clienţii cu facturi umflate riscă amenzi de până la 5% din cifra de afaceri, a anunţat ministrul Energiei.
În afară de aceste cazuri, tot mai mulţi oameni primesc oferte cu creşteri de zeci de procente. De pildă, un locuitor din Bucureşti care acum plăteşte o factură de 74 de lei la un consum mediu de 100 kWh, va achita din noiembrie 100 de lei potrivit ofertei primite recent de la furnizori.
În ultimul an s-a adunat un munte de reclamaţii. Peste 11 mii de români au depus plângeri la autoritatea de reglementare în domeniul energiei - cele mai multe, 8 mii, împotriva furnizorilor de electricitate, iar restul - împotriva furnizorilor de gaze. Pentru nereguli legate de modalitatea de facturare, preţuri. Culmea, în topul amenzilor este şi o companie controlată de stat.
Potrivit datelor de la autoritatea din domeniul energiei, 6 furnizori de electricitate au strâns amenzi de peste 5,7 milioane de lei.
Iar la gaze, 9 furnizori au fost sancţionaţi cu peste 1 milion de lei.
Între timp, Autoritatea de reglementare în domeniul energiei şi Protecţia Consumatorului au demarat controale la firmele de gaze. Asta după ce unii clienţi au fost înştiinţaţi că preţul din contract, pe care îl credeau fix pentru un an, a devenit, la numai câteva luni de la semnare, variabil. Iar alţii s-au trezit cu oferte valabile pentru 1 noiembrie care le-ar dubla facturile.
De pildă, un client a primit de curând o notificare potrivit căreia preţul la gaze devine 255 de lei pe MWh faţă de 124 de lei, cât plătea la începutul anului.
În baza noilor oferte, o familie din sudul ţării care, în februarie anul acesta plătea la gaze 600 de lei, în februarie anul viitor va achita aproape dublu.
O soluţie poate veni de la legea consumatorului vulnerabil despre care se discută deja de aproape 10 ani, dar care încă nu se aplică.
Potrivit acestei legi, cei cu venituri mici, de până la 810 lei pe persoană în cazul familiilor şi aproape dublu în cazul celor singuri, ar urma să primească ajutor la plata facturilor la electricitate şi gaze. Guvernul vrea ca legea să fie dezbătută în Parlament de urgenţă, ca să poată fi aplicată la iarnă.
Sursa: Pro TV
Etichete: gaze , guvern , energie electrica , factura curent
Dată publicare: 31-08-2021 18:53