Românii investesc tot mai mult în locuințe la mare. Cât costă un apartament pe litoral
Your browser doesn't support HTML5 video.
Prețurile sunt destul de ridicate și ajung la 2.500 de euro metrul pătrat.
8.000 de apartamente au fost construite din 2014 până în 2019, în nordul litoralului, potrivit unui studiu realizat de compania SVN alături de Institutul Naţional de Statistică. În acest an, ritmul a crescut, astfel că au fost ridicate, în doar 11 luni, peste 4.500 de locuinţe. În principal este vorba despre apartamente de lux, cum sunt cele dintr-un complex rezidenţial din Mamaia.
Mulţi investitori au mizat pe privelişte şi au ridicat blocuri rezidenţiale în apropierea plajei. Aici preţurile sunt cu cel puţin 40% mai mari decât în celelalte zone. Un studio de 50 de metri pătraţi utili se vinde cu cel puţin 60.000 de euro.
Florin Dumitrache, reprezentant al constructorului: „Avem o poziţie privilegiată care ne-a ajutat la vânzări. Avem în Mamaia Nord un complex cu 390 de apartamente de lux, am început deja predarea acestora.”
Şi la intrarea în staţiunea Mamaia se construieşte la foc automat.
Emel Veli, director vânzări dezvoltator imobiliar: „Avem în construcţie 260 de apartamente dintre care mai avem disponibile 50 de apartamente, toate cu predare la anul. Finalizate în staţiune avem patru proiecte şi un proiect viitor pe care îl vom începe la anul.”
Numai în nordul litoralului vor fi predate, anul viitor, mai bine de 3.000 de apartamente noi. Preţurile pornesc de la 1.200 de euro metrul pătrat şi ajung la 2.500, în funcţie de poziţie, finisaje şi dotări.
Vine din urmă şi zona de sud, care până acum trei ani nu era atât de atractivă pentru investitori. Zona Neptun - Olimp a început să fie căutată odată cu extinderea plajelor. Preţurile sunt cu cel puţin 20% mai mici decât în nord.
Matei Maldos, expert imobiliar: „Cererea este ridicată, într-un context mai larg generat şi de această situaţie de pandemie, în care cumpărătorii au optat pentru locuinţe de vacanţă, din cauza versatilităţii produsului.”
Constructorii şi companiile imobiliare pun cererea mare pe seama pandemiei, care a limitat călătoriile şi a dus la o creştere a interesului pentru case de vacanţă.
Maria Andrei, vicepreşedinte SVN România: „Majoritatea cumpărătorilor îşi calculează astfel investiţia, calculând că poate câteva săptămâni sau mai multe weekenduri pe sezon vor merge cu familia în apartamentul respectiv, urmând ca în restul timpul să-l închirieze în regim hotelier.”
Potrivit experţilor în imobiliare, unii proprietari reuşesc să recupereze chiar şi 10% din investiţia unui apartament, într-un singur an, dacă îl închiriază în regim hotelier.