Care este dobândă maximă pe care au voie să o ceară IFN-urile cu „aprobăm credit în doar 5 minute, fără acte”. A devenit lege
Your browser doesn't support HTML5 video.
Parlamentarii au votat un proiect prin care dobânzile pentru astfel de credite sunt plafonate, aşa încât suma finală rambursată să nu fie mai mare decât dublul sumei împrumutate. În prezent, costurile pot fi uriașe.
Noua lege stabilește trei tipuri de plafoane pentru creditele acordate de instituțiile financiare nebancare.
În primul rând, dobânda anuală efectivă, pe româneşte costul total al creditului, cu tot cu comisioane, nu poate depăși 27 de puncte procentuale peste dobânda de creditare a BNR, care este 8% pentru creditele de consum.
Pentru astfel de credite, acordate în general pe perioade scurte, dobânda este cerută și pe zi. Aceasta nu poate fi mai mare de 1%, dacă sumă e mai mică de 5.000 de lei. Cu cât crește suma, și dobânda zilnică maximă scade până la 0,6%.
Plafonată este și suma finală plătită. Această nu poate fi mai mare decât dublul sumei împrumutate. Cu alte cuvinte, dacă cineva împrumută 1.000 de lei, cu tot cu dobânzi nu ar trebui să dea înapoi la final mai mult de 2.000 de lei.
Aceste limite NU se aplică doar pentru creditele noi, ci și pentru cele în derulare.
Daniel Zamfir, senator PSD, inițiator al proiectului: „Toți cei care constată în contractul pe care îl au în derulare că ifn-ul respectiv percepe o dobândă cu mult peste dobânda pe care am stabilit-o astăzi prin lege are posibilitatea să solicite ifn-ului să îi refacă contractul.”
IFN-urile acordă împrumuturi în general celor care nu se încadrează din diverse motive să ia un credit de la o bancă. În prezent dobânzile pot fi uriașe.
Iată un exemplu de pe site-ul unei astfel de instituții: pentru 500 de lei împrumutați, pe un an dobânda ajunge la peste 5.800%, rata lunară 187 de lei, iar suma totală de plată aproximativ 2.300 de lei, deci de peste 4 ori și jumătate mai mult.
Dobânda pe zi în acest caz ar fi 1,2%, peste cea din noua lege.
Alin Iacob, Asociația utilizatorilor de servicii financiare: „Te-ai uitat, da... cât o putea să coste un împrumut de 1.000 de lei pe o lună de zile... se face repede, toate reclamele spun repede, ușor, facil de accesat și după aceea primești nota de plată. Oamenii nu mai știau, se supraîndatorau, începeau să acopere un împrumut de această factură cu altul și practic mai degrabă se îngropau decât să își rezolve situația.”
De aceea, cu cât perioada este mai scurtă cu atât este mai puțin păgubos pentru cine s-a împrumutat, dar asta înseamnă și rate mai mari. Este motivul pentru care opoziția s-a opus proiectului.
Claudiu Năsui, deputat USR: „Oameni pe care ei pretind că îi ajută, de fapt nu vor fi ajutați, vor rămâne pur și simplu la mâna cămătarilor.”
Legea limitează și sumele percepute de recuperatori, dacă se ajunge acolo.
De la aceste reguli, băncile au fost excluse, dar în general au dobânzi sub aceste plafoane. Legea va intra în vigoare după ce va fi promulgată de președinte și se va aplica după 90 de zile.