Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Românii au luat mai multe credite pentru case, mașini sau afaceri. Suma uriașă oferită de bănci în doar opt luni

Your browser doesn't support HTML5 video.

Încurajați de domolirea dobânzilor și de creșterea veniturilor, românii au început să ia credite noi pentru case, mașini sau afacerile pe care le au.

În doar opt luni, au imprumutat peste 110 miliarde de lei, o creștere de aproape 30% față de aceeași perioadă din 2023. Specialiștii spun că multe dintre noile credite au fost folosite și pentru rambursarea altora mai vechi.

În primele opt luni ale anului, românii au luat credite de peste 114 miliarde de lei, cu 28% mai mult față de aceeași perioadă din 2023, arată datele Asociației Băncilor.

Din total, populația a luat cea mai mare parte - 64 de miliarde lei, sub formă de credite ipotecare și de consum, adică de nevoi personale. Iar 50 de miliarde de lei au fost împrumuturile accesate de companii.

Românii au avut un apetit mai mare pentru creditele de consum

Cea mai mare creștere este la consum, adică împrumuturi pentru mașini, vacanțe ori pentru cele necesare în casă ori pentru îngrijrea sănătății, aici ritmul a fost de circa 5 miliarde de lei pe lună. Unele dintre aceste credite au fost folosite și pentru rambursarea celor vechi. Tendința era oricum de revenire a consumului, pe fondul scăderii dobânzilor spre o medie de 10%, spun specialiștii. Iar la ipotecare, pentru a atrage clienți, băncile au venit cu mai multe oferte de dobânzi fixe.

Citește și
credit
Românii se împrumută la bănci cu entuziasm. Specialiștii avertizează însă că aceste credite vor alimenta inflația

Irina Chițu, directoarea unei platforme financiare: „Acum cea mai mică dobândă variabilă este 8%, iar cea mai bună dobândă fixă pe 3-5 ani este de 4,9%, deci aproape jumătate. Dobânzile variabile vor rămâne sus și anul viitor, chiar dacă dobânda de politică monetară va mai scădea, tot vom vedea scăderi foarte mici, de 0,25 puncte procentuale, deci foarte ușor, care înseamnă câțiva zeci de lei la rată”.

Domolirea inflației și creșterea medie a salariilor au impulsionat creditarea, spun economiștii.

Adrian Codirlașu, vicepreședintele Asociației Analiștilor Financiari: „Au fost majorări mari, chiar remarcate și de Comisia Europeană, de salarii în sectorul public cu aproape dublu față de restul economiei”. Pe de altă parte, și firmele au prins curaj să se împrumute, după ce indicatorul ROBOR, cel folosit la calcularea dobânzilor în cazul lor, a scăzut aproape de 5,5%, de la un varf de peste 8%, cât era acum doi ani. IRCC, în schimb, indicatorul folosit la creditele populației, luate după 2019, este aproape de 6%.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult