Modifica setarile cookie
Toate categoriile

România va înregistra recolte de grâu în 2023 care intră în topul istoric al țării. Care este explicația

Your browser doesn't support HTML5 video.

Recoltatul grâului se apropie de final, iar hambarele vor fi mai pline ca anul trecut. Vremea a fost prielnică, fermierii și-au îmbunătățit tehnica după care fac agricultură.

Iar asta a dus la rezultate bune, care plasează recolta din acest an, de peste 9 milioane de tone, în topul istoric al țării noastre.

În funcție de calitatea boabelor va depinde în cele din urmă și prețul pâinii.

Campania de recoltare la grâu este în toi. Combinele moderne îi ajută să își estimeze în timp real producția. Majoritatea fermierilor mari lucreză cu astfel de utilaje performante, automatizate.

Relu Bărbulescu a cultivat grâu pe 900 de hectare, în apropiere de Urziceni. Mare i-a fost mirarea când aplicația i-a arătat că de pe un singur hectar se strâng și 13 tone de grâu. Asta, în condițiile în care, în general, media națională este de 5 tone pe hectar.

Citește și
Marcel Ciolacu
Surse: Din septembrie, Guvernul vrea să elimine facilitățile fiscale din agricultură, construcții și industria alimentară

Relu Bărbulescu, agricultor: ”În primul rând a fost apa care a venit din abundență. A mai fost rotația culturilor, aici cultura de grâu este pusă după porumb. Pe urmă este soiul, avem un soi exotic. Când faci 13 tone la hectar, nu are cum să n-ai calități deosebite. Boabele sunt foarte bine umplute.”

Fermierii din vestul țării spun că și ei au o producție bună, dar nu ca cea din sud, mai ales la calitatea bobului.

Samson Popescu, un agricultor din Timiș, a terminat sezonul cu o producție medie de 5,2 tone la hectar.

Samson Popescu - fermier: ”Ne așteptam la producții record, dar fiind mai multe precipitații și umiditate ridicată, mediul acesta a favorizat apariția bolilor, care a depreciat puțin calitatea grâului.”

Ponderea agriculturii în PIB-ul României este de 4 la sută, una din cele mai mari contribuții în economie fata de alte țări din Europa.

Gabriel Razi, analist pe piața agricolă: ”Discutăm despre un nivel de 9,5 milioane de tone, ceea ce înseamnă multă, multă marfă. Recordul de producție al nostru este undeva de 11 milioane de tone. O recoltă de peste 9 milioane de tone se clasează în topul celor mai bune recolte istoric. ”

Se așteaptă recolte excepționale peste tot în lume. În acest moment, estimările arată că piața mondială vă fi alimentată în acest an cu aproape 800 de milioane de tone de grâu, din care aproape 140 de milioane de tone s-au copt numai în țările Uniunii Europene.

De altfel, potrivit celui mai recent raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, Uniunea Europeană va deveni în curând cel mai mare producător de grâu din lume.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult