Modifica setarile cookie
Toate categoriile

România va cere sprijin financiar Comisiei Europene, pentru lapte, carne de pui și de porc

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ministrul Agriculturii a anunțat că, în mod paradoxal, fermierii și procesatorii noștri au stocuri mari din aceste produse, pentru că importăm foarte multă mâncare.

Sprijinul direct, adică acordarea unor despăgubiri fermierilor, a mai fost folosit, în urmă cu cinci ani, când Rusia a pus embargo pentru produsele agricole din Uniune.

După Paște, consumul de carne pe piața internă a scăzut cu până la 30%, după ce restaurantele și hotelurile s-au închis. În aceste condiții, fermierii noștri s-au trezit cu stocuri uriașe, mai ales de carne de pui.

Grigore Horoiu, producător de carne de pui: „Principala valoare stocată în acest moment o reprezintă sortimentele astea de piept de pui pentru piață horeca și care înmagazinează valoare mare. Chiar făcusem zilele trecute suma stocată, era peste un milion de euro”.

La un singur producător. În întreagă industrie, vorbim de stocuri de carne de pasăre de zeci de milioane de euro. În ciuda acestor rezerve, România continuă să importe carne de pui. Mult din Polonia, cel mai mare producător din Europa. Prețurile sunt mai mici, iar fermierii noștri susțin că polonezii ar primi ajutor de la stat.

Citește și
piete
Imagini șocante surprinse în piața de animale exotice din Wuhan. "Nu știm ce boli au"

Stocuri avem și la carne de porc, un sector deja grav afectat de pestă.

Adrian Oros, ministrul Agriculturii: „Este un paradox, producem cam 30% din carnea de porc care o consumă România, dar avem stocuri și la carnea de porc tocmai datorită prețului. Trebuie să vedem ce se întâmplă acolo și să găsim o formulă de a relansa creșterea puiului de carne, dar și a porcului de carne”.

De strategii este nevoie și în industria laptelui și a produselor lactate, a cărei valoare depășește anual un miliard de euro și care acum înregistrează pierderi uriașe. În fiecare zi de școală, 420 de tone de lapte ajungeau la elevi. Decizia de a opri cursurile i-a prins pe producători cu stocuri însemnate. În plus, jumătate din producția de lapte și produse din lapte ajungea la hoteluri și restaurante.

Dorin Cojocaru, președinte APRIL: „Noi trebuie să ținem în viață această industrie până când repornim școala, repornim restaurantele, evenimentele din horeca, nunți, botezuri. Am pierdut în martie - aprilie cam 40-45% din volumul de vânzări. În luna mai, o să pierdem încă 20-25%, comparativ cu anul trecut”.

Ministrul Agriculturii vrea să ceară Comisiei Europene un sprijin financiar direct, pentru sectoarele afectate de pandemie.

Vorbim de 80 de milioane de euro, bani europeni care ar putea fi folosiți pentru lapte, carne de porc și carne de pui. Este, de fapt, o schemă de despăgubire pentru aceste sectoare. Propunerea este ca un fermier să primească până la 5.000 de euro, iar un procesator, până la 50.000 de euro. Această schemă va fi discutată, în această săptămâna, într-o videoconferință a miniștrilor Agriculturii din Uniunea Europeană.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult