Modifica setarile cookie
Toate categoriile

România s-a împrumutat de la japonezi, pentru prima dată după anii ’90. Ce sumă a obținut Guvernul

România s-a împrumutat vineri cu 225 de milioane de dolari din Japonia, o sumă mică, dar care înseamnă revenirea țării noastre pe piața niponă pentru prima dată după anii '90.  

Guvernul a împrumutat vineri 33 miliarde de yeni (225 milioane de dolari) prin vânzarea de obligațiuni Samurai (în yeni) verzi pe piața niponă, potrivit Bloomberg, citată de Profit.

Suma atrasă este mică, dar scopul acestor emisiuni este însă revenirea pe piața niponă, pentru prima dată după anii ‘90, pentru a avea ulterior acces mai ușor la finanțări de la investitori japonezi.

În final, statul a împrumutat 22 de miliarde de yeni prin vânzarea de titluri pe 3 ani, 3,6 miliarde de yeni prin vânzarea de titluri pe 5 ani și 7,4 miliarde de yeni prin vânzarea de titluri pe 7 ani. Inițial, România a propus și emisiuni pe 10, 15 și 20 de ani, dar a renunțat la acestea din cauza cererii reduse a investitorilor.

Record de împrumuturi în 2024: 217 miliarde de lei

Dobânzile au fost majorate față de ce a fost anunțat inițial ca dobânzi indicative la deschiderea emisiunilor de obligațiuni, în contextul interesului insuficient din partea investitorilor. Nivelul împrumutului era anticipat în zona de 100-300 milioane de dolari.

Citește și
Parlamentul Romaniei
Legea finanțării partidelor politice, actualizată printr-un proiect de lege. Sunt condiții clare pentru împrumuturi în bani

Recent, România a împrumutat aproape 5 miliarde euro de pe piețele internaționale cu trei emisiuni de obligațiuni două în euro, pe 7 și 20 de ani, precum și una în dolari, pe 10 ani.

Ministerul Finanțelor a revizuit de la 181 miliarde de lei la 217 miliarde de lei ținta pentru împrumuturi în acest an, stabilind astfel un nou record.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult