România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE
Your browser doesn't support HTML5 video.
Țara noastră cheltuiește mai mult decât produce, depinde prea mult de finanțări externe, iar nivelul ridicat al sărăciei frânează dezvoltarea. În plus, situația fiscală este îngrijorătoare.
În același timp, și agenția de rating Fitch a decis să evalueze România mai devreme decât era programat și a revizuit perspectiva rating-ului de țară de la stabilă, la negativă, din cauza instabilității politice, printre altele.
Din cauza incertitudinii politice, a deficitelor mari și a creșterii rapide a cheltuielilor și a datoriei publice, agenția Fitch, una dintre cele trei companii mari de rating (alături de Standard&Poor's și de Moody's), a transmis un semnal că România trebuie să ia repede măsuri, printr-o reevaluare făcută surprinzător înainte de data stabilită pentru analiza țării noastre, în februarie.
Rating-urile Fitch acordarile statelor sunt de la triplu A, adică cea mai bună notă, până la D, care înseamnă faliment. România are triplu B, adică este în categoria de țară recomandată investițiilor, dar cu minus.
Agenția a decis să modifice perspectiva de la stabilă, unde eram până acum, la negativă. Este practic ultimul pas și riscăm să fim retrogradați la categoria nerecomandată investițiilor. Am mai fost aici la criza din 2008.
Risc mare să fim retrogradați la un rating nerecomandat investițiilorCe se întâmplă când o țară ajunge aici? Ieșiri mari de capital, pentru că sunt mulți investitori, cum ar fi fonduri de pensii, de investiții sau companii de asigurări, care nu mai au voie să se expună și pleacă din țară. Urmează bineînțeles creșteri de dobânzi și presiuni pe piața valutară.
Adrian Codîrlașu, președinte CFA România: „Acum, reducând calificativul de la stabil la negativ, practic statistic vorbind sunt undeva la 30% șanse ca în următoarele 12 luni să fim retrogradați în rating nerecomandat investițiilor, lucru care ar fi grav pentru economia românească. Noul Guvern trebuie să vină cu un plan. Opinia mea, rating-ul pe anul viitor al României va depinde de cât de credibil este acest plan”.
Ancore pentru menținerea rating-ului sunt programele europene. Însă piețele financiare au reacționat repede după semnalul de alarmă tras de Fitch. Costurile de finanțare ale României au crescut brusc, iar bursa a fost din nou pe roșu.
Pe de altă parte, țara noastră a fost inclusă în raportul privind mecanismul de alertă, ceea ce înseamnă dezechilibre economice majore care vor fi atent monitorizate de către Comisia Europeană.
Sărăcie ridicată, sistem slab de protecție socială, educație deficitarăEconomia României se deteriorează, în special pe partea fiscală. Statul cheltuie mult mai mult decat produce, cu cel putin 150 de miliarde de euro. Importurile continuă să depășească cu mult exporturile. Iar datoria publică este în jur de 50 la sută din PIB, adică împrumuturile guvernamentale reprezintă jumătate din valoarea totală a economiei.
Valdis Dombrovskis, comisarul european pentru economie: ”România este singura țară identificată în prezent ca având dezechilibre macroeconomice excesive, care sunt legate de un deficit bugetar foarte mare, pe care l-ați menționat deja, dar și de un deficit de cont curent ridicat, care se preconizează că se va extinde din nou în acest an”.
Accesul limitat la locuri de muncă, sărăcia ridicată, sistemul slab de protecție socială și educația deficitară împiedică România să se dezvolte în același ritm cu alte țări din Uniunea Europeană.
Țara noastră se confruntă cu decalaje probleme grave pe piața muncii, care îi afectează competitivitatea. Rata de angajare este sub media Uniunii Europene, iar aproape 20% dintre tineri nu lucrează și nici nu urmează studii sau cursuri de formare.
Sursa: Pro TV
Etichete: economie , probleme , rating de tara , retrogradare , Grave
Dată publicare: 18-12-2024 19:16