Modifica setarile cookie
Toate categoriile

România înregistrează cea mai mare cădere economică din ultimii 30 ani. Gaura uriaşă provocată de pandemie

Your browser doesn't support HTML5 video.

Boala atrage după ea şi sărăcie. În lunile de pandemie, România a avut cea mai mare cădere economică din anii '90 încoace.

Anunţul a fost făcut de Institutul Naţional de Statistică. Astfel că pensiile vor creşte cu 14% din septembrie. ''Am făcut maximum posibil'', le transmite premierul Ludovic Orban pensionarilor, deşi legea prevedea o majorare de 40 de procente.

Nu sunt bani suficienţi în buget, spun cei din Guvern, care, chiar în această seară, vor face o nouă împărţire a fondurilor.

După ce ministrul Finanţelor a anunţat o creștere-record pentru pensii, premierul a făcut anunţul aşteptat de 5 milioane de români.

Ludovic Orban: ''Am făcut maximum posibil, decizia de majorare a punctului de pensie cu 14% a fost o decizie grea''

Aşadar, creşterea de 14% înseamnă că punctul de pensie va ajunge de la 1.265 de lei, cât este în prezent, la 1.442 de lei, de la 1 septembrie. La pensia medie de 1390 de lei, majorarea aduce un plus de 194 de lei. Iar la pensia socială vorbim de o creştere de 100 de lei.

Cu bugetul sub presiune, ministrul finanţelor face o nouă împărţire a banilor din vistierie.

Florin Cîțu: La Ministerul Sănătăţii, faţă de bugetul iniţial, sumele alocate au crescut cu 45%, bani din care se asigură decontarea concediilor medicale, medicamente, echipamente sanitare, sporuri pentru medici.

Potrivit proiectului de rectificare bugetară, Sănătatea va primi 3 miliarde de lei, la fel şi Agricultură. Pentru Ministerul Economiei sunt 4 miliarde de lei în plus, iar la Transporturi şi Educaţie - aproape un 1 miliard de lei.

Premierul a avut şi o explicaţie ''plastica'' pentru limitările din buget.

Ludovic Orban: ''E ca într-o familie – când îți scad veniturile și abia mai ai bani de mâncare, de plată chiriei, nu te duci să-ți bei banii la cârciumă”.

Declaraţia premierului a venit la puţin timp după ce Statistică a anunţat un record negativ. În perioada aprilie-iunie, în plină pandemie, cu multe afaceri închise, economia a avut o cădere de 12,3 procente faţă de ianuarie-martie. Este cea mai brutală prăbuşire a economiei din ultimul sfert de veac.

Adrian Codirlasu, preşedintele Asociației Analiștilor Financiari: ''Este o scădere istorică de PIB, dar e normal având în vedere că economia a fost închisă aproape 2 luni. România e undeva între Marea Britanie, pe de o parte, şi pe de alta, ţările din Europa Centrală şi de Est. Menţinerea locurilor de muncă este esențiala''

Pentru tot anul acesta, Guvernul estimează o gaură uriaşă în buget - de 91 de miliarde de lei - bani de care statul trebuie să facă rost din împrumuturi şi fonduri europene.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult