Rezerva Federală a SUA rămâne la cea mai mare dobândă de politică monetară din ultimii 22 de ani. Ce se întâmplă cu economia
„Activitatea economică a înregistrat un ritm solid de creştere în trimestrul trei din 2023", se arată în comunicatul de la finalul reuniunii Fed de politică monetară, în care, în unanimitate, oficialii au fost de acord să menţină rata dobânzii la un interval cuprins între 5,25% şi 5,50%, transmit DPA și Reuters, agenții preluate de Agerpres.
Departamentul Comerţului anunţa luna trecută că Produsul Intern Brut al SUA a înregistrat un avans anual de 4,9% în trimestrul al treilea, mai mult decât dublu faţă de avansul de 2,1% înregistrat în trimestrul al doilea, şi peste estimările analiştilor intervievaţi de Reuters, care mizau pe un avans de 4,3%.
Chiar dacă este puţin probabil ca acest ritm robust de creştere să se menţină în perioada următoare, performanţele înregistrate în perioada iulie-septembrie 2023 sunt o dovadă a rezistenţei celei mai mari economii a lumii la campania agresivă de majorare a dobânzilor demarată de Rezerva Federală.
În comunicatul de miercuri al Rezervei Federale (Fed) se arată că piaţa forţei de muncă încă este la un nivel „solid" şi inflaţia încă este la un nivel ridicat, iar Fed continuă să ia în considerare „extinderea măsurilor de politică monetară care ar putea fi adecvate pentru revenirea inflaţiei la ţinta de 2%". Declaraţia sugerează că Fed ar putea decide noi majorări ale dobânzii pentru a contracara inflaţia ridicată.
De asemenea, Fed atrage atenţia că „înăsprirea condiţiilor financiare şi de creditare pentru companii şi gospodării va afecta probabil activitatea economică, angajările şi evoluţia inflaţiei".