Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Rețeta berii artizanale. Cum se obțin gusturile variate și câtă este sănătos să bem

Your browser doesn't support HTML5 video.

Spunem acum o poveste pe placul multor români. Începe - spun antropologii - acum șapte mii de ani.

Berea, în primele ei variante, a apărut în alimentația noastră aproape în același timp cu cerealele, pe care strămoșii noștri inventivi le-au pus la fermentat.

Astăzi, vorbim despre o industrie care face să curgă sume uriașe spre marile fabrici. Dar și despre terenul de joacă pentru cei tineri și neliniștiți, care o prepară după rețete proprii. Vedem astăzi împreună cum se produce berea artizanală, numită și "craft".

Berea nu mai e demult un teritoriu exclusiv masculin. E timpul să lăsăm deoparte și prejudecățile legate de gusturi.

Adina Murgescu, proprietar magazin: “Doamnele preferă berile roșii și berile negre, care au o alcoolemie mai ridicată, dar care sunt și mai aromate. Domnii vor o bere puțin mai amăruie, pentru că poate mai beau încă una. Doamnele se rezumă la una, dar acea bere vor să fie cu adevărat specială.”

Cu aproape 60 de fabricanți de bere artizanală, România are deja o asociație a producătorilor de bere craft. Berarii de serie mică promovează cât pot de intens ideea că berea artizanală este, față de berea obișnuită la pet, ceea ce șampania sau prosecco sunt față de vinul de buturugă. Adică un examen reușit și un cu totul alt nivel de gust și de rafinament.

Despre berea artizanală se spune că fermentează "tihnit", adică întregul proces curge fără că fabricantul să intervină grăbind etapele. Totul pleacă de la plămădire, în primul tanc din fabrica de bere. Ingredientele berii artizanale românești sunt în general importate din Germania și Belgia, dar producătorii au început să caute și furnizori locali.

Bogdan Puia, fabricant de bere artizanală: „Rețetele le facem noi, ni le creăm de la zero, în funcție de unde vrem să ajungem cu gustul. Mai amăruie, mai parfumată, florală. Sunt nenumărate variante și varietăți, mai ales datorită hameiurilor pe care le adăugăm la fierbere. După ce terminăm cu plămădirea, trecem la fierbere. În funcție de când adăugăm hameiul, dacă îl punem la început, berea va fi mai amară.”

Tot acum sunt adăugate, eventual, și arome - de caramel, de cafea sau de fructe. În a două etapă, amestecul ajunge în tancul de fierbere. Continuă drumul spre un recipient de răcire.

Atenție, chiar dacă totul a mers până aici că la carte, tot poți strica șarja de bere artizanală. Dacă o faci prea spumoasă! Pentru că există un echilibru fragil între o licoare plăcut acidulată, cu guler alb, și o bere înecăcioasă.

Bogdan Puia, fabricant de bere artizanală: „Mai ales berile acestea artizanale sunt nefiltrate și nepasteurizate, așadar au diverse beneficii, cum nu ne-am fi așteptat de la o băutură alcoolică. Sunt bogate în vitamina B3, B6, acid folic. Un consum sigur este considerat la femei un pahar pe zi, iar pentru domni, două pahare pe zi. Chiar dacă anumiți nutriționiști spun că este permis să gusti, mai bine să evităm acest lucru în perioada sarcinii.”

În rest, păstrați moderația, dar nu va temeți să explorați.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult