Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Reorganizările „din pix”, care nu aduc economii la buget, nu ajută economia. Comisia pune presiune pe Guvern să ia măsuri

Your browser doesn't support HTML5 video.

Până la toamnă noua Comisie Europeană așteaptă de la România un plan concret prin care să fie redusă gaura din buget, mai precis deficitul bugetar (diferența dintre cheltuieli și venituri), care amenință siguranța economiei locale.

Asta după ce specialiștii europeni au avertizat în repetate rânduri că țara noastră a cheltuit mult peste venituri, depășind în mai puțin de jumătate de an limita impusă pentru tot anul.

Deși oficialii au promis reorganizări în ministere și instituții de stat, rezultatele se lasă așteptate.

Acum două săptămâni guvernul Ciolacu a anunțat că a fost „parcurs procesul de reorganizare”, respectiv transformarea, pe organigramă a mii de posturi de șefi și de execuție. După cum Știrile ProTV a atras atenția încă de atunci, însă, Guvernul nu a prezentat și suma economisită. A tăiat posturi, ocupate sau nu, dar nu știe cât a economisit efectiv. 

Între timp la stat s-au angajat chiar și 1.700 de oameni într-o lună. Până pe 15 octombrie, Guvernul trebuie să trimită la Bruxelles un plan credibil cu reduceri de cheltuieli bugetare. E o cerință a specialiștilor europeni, îngrijorați de adâncirea rapidă a deficitului care a ajuns în mai puțin de jumătate de an la un nivel alarmant: 60 de miliarde de lei sau peste 3% din PIB care e limita impusă de Bruxelles.

Cu atât a cheltuit statul mai mult decât a avut încasări. Oficialii noștri vor acum o păsuire pe șapte ani, timp în care să reducă acest deficit. Una dintre măsurile la care s-a angajat Guvernul a fost reorganizarea ministerelor și instituțiilor subordonate, termen care a fost extins cu jumătate de an, până luna trecută. Ce economii a făcut statul încă nu se știe. În paralel, se fac însă angajări pe bandă rulantă la stat. De exemplu, în luna mai peste 1.700 de persoane au fost angajate în plus la stat și s-a ajuns la aproape 1 milion 300 de mii de bugetari în total, potrivit datelor oficiale de la Ministerul Finanțelor. Și se caută angajați în continuare. Mihai Constantin, Purtătorul de cuvânt al Guvernului: „Dacă ne uităm și la domeniile unde se fac acele angajări, avem un fruntaș - sănătatea, avem Ministerul Educației, avem Ministerul de Interne. Existau anumite posturi sau agenții care aveau un caracter extrem de specific sau chiar unic. Ele au fost exceptate automat de la reorganizare”. Radu Burnete, director Confederația patronală Concordia: „Veniturile au crescut semnificativ dar cheltuielile au crescut și mai mult, cu aproape 30% și da, o parte vine din investiții, dar două treimi vin din salarii mai mari și cheltuieli de acest fel”. În acest ritm, fără măsuri de reducere a cheltuielilor, deficitul va trece de 7% din PIB până la finele anului, estimează economiștii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult