Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Războiul a oprit exporturile de mobilă în Rusia și Ucraina. „Rușii vor mobilă scumpă. Dormitoarele ajung la 12 mii euro”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Războiul de la graniță a oprit exporturile de mobilă în Rusia și Ucraina. Acolo ajungeau piese de mobilier din lemn masiv, de zeci de mii de euro.

Citește AICI cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

În același timp, noi importam lemn din aceste țări în cantități uriașe. Acum, unele fabrici și-au redus productia, iar asociațiile de profil caută piețe noi. O variantă ar fi Kazahstan, unde clienții cer modele asemănătoare. Autoritățile au început deja demersurile pentru exportul în această țară.

Unele piese de mobilier, realizate in general la comandă, plecau din fabricile românești și ajungeau în casele rușilor sau ucrainenilor. Pentru un producator de mobilă, 30 la sută din cifra de afaceri o reprezintă exporturile în Rusia și Ucraina. Pentru moment, toate comenzile sunt suspendate. Dumitru Blaga, proprietar fabrică de mobilă: “Un metru cub de lemn exportat din România și trimis afară poate ajunge la un 350 – 400 de euro, pe când transformat într-o mobilă clasică poate ajunge până la peste 5 mii de euro, același metru cub. Clientul nostru este obișnuit să vină și să cumpere de la poarta fabricii".

Rușii și ucrainenii preferă mobila clasică, sculptată și realizată din lemn masiv. Toate piesele de mobilier sunt lucrate manual.

Un singur producător din Satu Mare a vândut anul trecut în Rusia mobilă de peste 450 de mii de euro, iar în Ucraina de 600 de mii de euro. Mihai Resetar, proprietar fabrică de mobilă: "Rușii vor mobilă foarte scumpă, lucrată, sculptată. Dormitoarele încep de la 2.600 de euro și ajung până la 12 mii de euro. Nu se mai poate exporta deloc, nu ne-am anulat contractele doar că s-a blocat total".

În același timp, România importă lemn masiv din Rusia și Ucraina, transformat apoi în mobilă și trimisă la export. Numai anul trecut am importat peste un milion de tone de lemn. Asociațiile din industria mobilei caută piețe noi de desfacere. Aurica Sereny, președinte Asociația Producătorilor de mobilă din România: "Există o oportunitate de a crește exportul în Kazastan, ambasadorul s-a arată f interesat de mobila românească. Urmează să avem o întîlnire vineri". Constantin Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului și Turismului: "Anumite taxe de import practicate în Kazahstanul pot afecta aceste exporturi, acesta este si scopul acestor intâlniri, astffel încât o parte din mobile din rusia să ajungă în Kazahstan". Anul trecut valoarea exporturilor a ajuns la peste un milliard de euro, de trei ori mai mult decît am importat. Cele mai mari comenzi vin din China, Statele Unite, Danemarca şi Rusia. Mobila românească se vinde și în Germania, Austria, Ungaria şi Italia.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult