Proiectul privind plafonarea prețului la gaze a fost retras de pe site-ul Guvernului. Reacția lui Teodorovici
Your browser doesn't support HTML5 video.
“Acest subiect nu-l discutăm, l-am scos de pe site şi vom discuta despre un astfel de subiect când toţi vom fi pregătiţi. Când vom înţelege ce înseamnă să ai concurenţă în piaţa reală, să înţelegem de ce ar trebui să facem acest lucru şi multe altele. (...) Având cei doi operatori din piaţă, asta nu înseamnă concurenţă şi e de manual acest lucru şi e de manual şi cum se întâmplă lucrurile în piaţă”, a afirmat Teodorovici.
Măsura privind plafonarea fusese anunțată joi. În acel moment, au apărut primele efecte pe bursa: ambele companii producătoare de gaze - OMV- Petrom şi Romgaz - au avut scăderi de 3%.
"Avem în piaţă astăzi doi operatori, doi operatori care cresc foarte des şi mai ales în mod nejustificat tarifele la gaze, pentru că investiţiile asumate de dânşii în această perioadă nu sunt realizate şi atunci se pune întrebarea de ce se tot creşte acest tarif la gaze? Vă daţi seama că această creştere nejustificată se răsfrânge asupra economiei şi implicit populaţiei, acesta este scopul”, explica ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.
"Este un mesaj populist", au răspuns reprezentanţii producătorilor de gaze, care vorbesc despre încălcarea tratatelor europene.
Daniel Apostol, secretar general ROPECA: "Este un mesaj populist, înainte de toate este un mesaj populist. Este foarte uşor să ascunzi orice decizie sub o umbrelă că vrei să faci bine naţiunii, dar haideţi să vedem acest bine al naţiunii pe ce argumente economice, reale este clădit."
Cert este însă că se scumpesc gazele. ANRE, autoritatea de reglemetare din domeniu, a anunţat o nouă creştere, de la 1 august, cu 5,83%.