Programul „Tomata” va fi reluat în 2022. Fermierii vor primi mai mulți bani față de anul trecut
Your browser doesn't support HTML5 video.
Agricultorii vor fi nevoiți să vândă o cantitate mai mare de roșii, pentru a primi ajutorul de la stat. În paralel, merge mai departe și programul care ii ajută pe cei care cultivă și alte legume, în spații protejate.
În sere este deja forfotă, pentru că fermierii îngrijesc răsadurile plantate la început de iarnă. În 2022, cei care se înscriu în program ar putea primi bani mai mulți - până la 4 mii de euro, față de 2100 anul trecut. Li se cere însă sa vândă o cantitate aproape dublă de roșii - 5.600 de kilograme, față de 3.000, cum era până acum.
Un fermier din Bihor, care cultiva, alternativ, salată verde și roșii, este veteran în participarea la programele pentru roșii și alte legume de seră. Mărturisește că banii sunt bineveniți, mai ales că, pentru a ieși pe piață cu trufandale, trebuie să consumi multe lemne sau gaz și să ții serele calde. Se va inscrie și anul acesta la Tomata, dar știe ca îi va fi mai greu să vândă o cantitate mult mai mare.
„Ca orice sprijin financiar, este binevenit. Doar că nu va fi chiar așa de ușor să realizăm producțiile cerute, în termenele prevăzute de lege. Pentru că, la noi, clima este schimbătoare, s-ar putea să vină frig în luna martie-aprilie”, spune fermierul.
„Noi nu putem ca fermieri să facem 5.600 de kilograme. Ar însemna să forțăm cultura, ceea ce nu ne dorim nici noi ca fermieri, nici consumatorii noștri, să ieșim cu produse forțate sau să grăbim coacerea”, a spus un fermier din Dolj.
În plus, fermierii se tem că pe piață va ajunge o cantitate mare de tomate deodată, așa că vor avea un preț mic la vânzare.
„Aș cultiva și altă legumă, în primă fază, că ma tem de prețurile mici de tomate, mă tem că o să avem un dumping când ajungem la piață”, a mărturisit un fermier din Bihor.
4 mii de euro vor primi cei care participă la programul pentru roșii și îndeplinesc condițiile cerute de lege. În total, statul a pregătit 45 de milioane de euro pentru cele două programe de ajutor-Tomata și Legume.
„Constituie un ajutor în susținerea acestor fermieri, să producă în continuare. Practic noi prin aceste programe le dăm încrederea de a continua activitatea grea pe care o derulează”, a declarat Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii.
Noua formă a celor două programe rămâne în dezbatere publică până pe 10 ianuarie, urmând ca apoi să fie editat actul normativ final. „Forma actuală pare mult mai logică și înglobează, oarecum, soluții la toate problemele care au apărut în programele anterioare”, a transmis un consultant agricol.
Aproape 12.000 de fermieri au primit bani prin Programul Legume, anul trecut, potrivit Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: fermieri , ministerul agriculturii , programul tomata
Dată publicare: 08-01-2022 19:21