Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Programul ''Casa Verde'' pentru fotovoltaice, deblocat și simplificat. Ce s-a schimbat

Your browser doesn't support HTML5 video.

După ce a pornit cu stângul, programul ''Casa Verde'' pentru panouri fotovoltaice a fost deblocat şi simplificat.

Ministerul Mediului a mărit perioada în care pot fi montate sistemele şi a permis alegerea unor panouri fotovoltaice mai performante, pe măsură ce apar. Suma decontată de stat rămâne aceeaşi însă, adică cel mult 20.000 de lei.

12.600 de proiecte au fost depuse prin Programul Casa Verde Fotovoltaice, însă până acum au fost instalate doar 450 de sisteme.

O casă din nordul Bucureştiului are instalate pe acoperiş 10 panouri fotovoltaice, cu o putere totală de 3 kW. Proprietarul a contribuit cu 2.250 de lei şi statul decontează la finalul proiectului 20.000 de lei. Teoretic, cu ajutorul acestei instalaţii, factura la energie electrică ar trebuie să scadă la jumătate sau chiar mai mult.

Mulţi beneficiari s-au confruntat însă cu blocaje şi întârzieri. Aşa că Ministerul Mediului a modificat programul. Panourile pot fi montate în decursul unui an, faţă de 8 luni cât era până acum termenul. Documentele pot fi depuse online, iar beneficiarii pot schimba instalatorul chiar şi după aprobarea dosarului. Au fost nemulţumiri, pentru că unii instalatori au cerut avans, deşi acest lucru nu este prevăzut în proiect.

Citește și
Programul Casa Verde s-a ofilit. Cum explică autoritățile un eșec de proporții
Programul Casa Verde s-a ofilit. Cum explică autoritățile eșecul de proporții

Dan Tudose, instalator autorizat: ”Înscrierile nu au fost limitate, fiecare instalator a putut să înscrie atâţia beneficiari cât a avut. Există diverşi instalatori în piaţa care nu au reuşit să instaleze într-un procent mare numărul de benficiari pe care şi i-au înscris în acest program şi riscă acei beneficiari să nu mai primească finanţare.”

Barna Tánczos, ministrul Mediului: ”Avem nevoie de o flexibilitate şi în cadrul programului, astfel încât dacă apar sisteme mai complexe, mai eficiente, ele să poată să facă parte din cele care se achiziţionează şi se montează. În acelaşi timp am permis ca faţă de locaţia iniţială anunţată în proiect, să poată să aleagă beneficiarul şi altă locaţie unde să instaleze panourile fotovoltaice, ori pe o altă casă, ori pe o altă construcţie.”

Cum numărul românilor interesaţi să primească finanţare pentru panouri fotovoltaice a fost foarte mare, Ministerul Mediului spune că acesta va continua sau că vor fi demarate programe similare, dar numai după stabilirea bugetului pentru acest an.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult