Planul de relansare economică al SUA, de 1.600 miliarde de dolari, amânat
Proiectul de lege a fost amânat după ce democrații au refuzat să le ofere republicanilor cele 60 de voturi necesare pentru a merge mai departe. Obiectul diputei dintre cele două partide face referire la prevederile pentru corporațiile care primesc asistență federală, inclusiv polițe privind rambursările de acțiuni, precum și asigurarea șomajului și protecția lucrătorilor.
Larry Kudlow, consilierul economic al Casei Albe, a declarat ulterior reporterilor că se așteapta ca pachetul legislativ final să fie în valoare de 1,3 sau 1,4 mii de miliarde de dolari. Proiectul urma să combată efectele unei crize de sănătate, dar și o eventuală creștere a șomajului, pe măsură ce economia va scădea, scrie Reuters.
Democrații au făcut presiuni puternice în Senat, pentru ca toți lucrătorii afectați de coronavirus să primească plata integrală a salariilor timp de patru luni. „Nu am pus încă punctul pe << i >>. Dar conceptual vorbind, cred că suntem acolo ”, a declarat senatorul Chuck Schumer pentru CNN.
Planul Marshall
De asemenea, democrații au solicitat un „Plan Marshall” de 100 de miliarde de dolari pentru spitalele din SUA, pentru a putea acoperii cheltuielile cu echipamentele de protecție, ventilatoare, paturi și suplimentarea cu medici și asistente.
Atât republicanii, cât și Casa Albă insistă asupra faptului că astăzi trebuie să ajungă la o înțelegere sau piețele financiare se vor deteriora și mai mult, agravând o poziție deja precară a economiei Statelor Unite.
Pe de altă parte, democrații se opun proiectului de lege propus, deoarece consideră că suma de bani alocată guvernelor locale și de stat este insuficientă. Democrații au solicitat inițial ajutor de stat de 750 de miliarde de dolari, iar republicanii au combătut cu mult mai puțin.
Recomandările președintelui FedTotodată, James Bullard, președintele Federal Reserve (Fed), susține că într-un ciclu economic normal, atât șomajul masiv, cât și o prăbușire a producției economice, ar reprezenta o tragedie, însă acum nu este cazul să ne alarmăm, informează Reuters.
Președintele FED vine cu trei recomandări simple:
1. Compensați orice salariu pierdut. 2. Compensați orice afacere pierdută. 3. Fara intrebari.
”Mai presus de toate, atunci când pierderile vor deveni majore, situația nu trebuie catalogată drept recesiune. Încadrați acest lucru ca o investiție masivă în sănătatea publică a Statelor Unite”, a spus Bullard într-un interviu telephonic.
Sursa: Pro TV
Etichete: coronavirus , economie , senat , finante , democrati , republicani , economia sua
Dată publicare: 23-03-2020 12:48