Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Planul care ar trebuie să salveze economia României. De unde va face rost statul de 17 miliarde de euro

Your browser doesn't support HTML5 video.

România ar putea obține acordul pentru folosirea tuturor fondurilor europene disponibile în prezent, 17 miliarde de euro, pentru sprijinirea companiilor și investițiilor în infrastructură.

Anunțul a fost făcut de președintele Klaus Iohannis, care s-a întâlnit marți cu oamenii de afaceri și a dat semnalul repornirii economiei pe baza investițiilor. Premierul a precizat și el că până la 41,5% din salariul celor reangajați după această criză va fi susținut de stat, iar ministrul Finanțelor a spus în ce domenii vor fi direcționați cei mai mulți bani.

Statul va susține partea de contribuții și impozit în cazul celor reangajați. Astfel, companiile le vor plăti oamenilor doar salariul net.

Ludovic Orban, premier: „Pentru orice persoană care este reangajată, care revine în activitate în companiile pentru care se ridică restricțiile, vom participa la susținerea plății salariului, cu un procent între 35% și 41,5% - 41,5 % reprezintă din salariul brut, impozitul și contribuțiile.”

Iar domeniile sprijinite vor fi cele care aduc valoare adăugată.

Citește și
Iohannis la Spital de Campanie
Iohannis: ”500 de euro pe lună, bonus, pentru medicii care lucrează cu Covid-19, ar fi onorabil”

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor: „Valoarea adăugată din economie vine din servicii, vine din industrie, deci aici trebuie să punem resursele în perioada următoare."

Alocări mai mari vor fi pentru cei care angajează persoane de peste 50 de ani. Chiar dacă acestea trebuie recalificate, companiile vor avea și în acest caz sprijin. Își vor putea face propriile programe de recalificare cu bani de la stat.

Ludovic Orban, premier: „Păi cine știe mai bine decât companiile ce meserii sunt căutate pe piața muncii. Cine știe cel mai bine care poate fi cel mai potrivit furnizor de training decât compania care are nevoie de angajați și care a mai apelat la astfel de furnizori."

Iar bani sunt, a anunțat președintele Iohannis.

Klaus Iohannis, președintele României: „Guvernul a negociat cu Comisia Europeană ca toate fondurile europene nerambursabile disponibile la acest moment să poată fi redirecționate cu prioritate către programele de sprijin pentru companii, și către proiectele mari de infrastructură de transport și de comunicații."

Până acum, am absorbit 12 miliarde de euro, adică doar 40% din toată alocarea 2014-2020. Dar ce-am putea face cu restul de 17 miliarde de euro? Ministrul Finanțelor promite investiții.

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor: „Autostrada Pitești-Sibiu trebuie să înceapă anul acesta. Terminăm magistrala Drumul Taberei. Bineînțeles ne uităm cum putem să facem, pentru că am văzut că e secetă anul ăsta în România și nu avem un sistem de irigații care funcționează. Ne uităm dacă putem să investim în acest sector, care sunt instrumentele. Investițiile vor fi motorul care va duce mai departe această economie."

Oficialul a mai spus că România și-a rezolvat în acest an criza forței de muncă prin revenirea a peste 1,7 milioane de români din străinătate de pe 23 februarie până acum. Statul ar vrea să păstreze acasă măcar o parte din ei.

Ludovic Orban: „Ajutoare de până la 40.000 € pentru construcția unei ferme. Sunt mulți care s-au întors, în loc să se mai ducă să culeagă sparanghel sau de astea. O să încercam să dezvoltăm programe care să le permită să dezvolte o fermă în România."

Cât despre eventuale creșteri de taxe, lucrurile sunt clare.

Ministrul Finanțelor: „Vă spun că nu vom crește taxe în această perioadă. Nu am în calcul nici o creștere de taxe. Ar fi sinucidere să creștem taxe în acest moment, indiferent în ce sector am face asta."

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult