Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Plafonarea prețului energiei pentru firmele mari, decisă de guvernul din Cehia

Plafonarea prețului energiei pentru marile companii va fi introdusă de guvernul din Cehia până la sfârșitul anului. Este un ajutor pentru afacerile afectate de majorarea costurilor cu electricitatea şi gazele, a anunţat joi premierul Petr Fiala.

Ajutorul ar putea fi similar măsurilor deja introduse pentru gospodării şi firmele mai mici, a precizat oficialul ceh, potrivit Reuters și Agerpres. Premierul ceh a adăugat că deciziile UE au eliminat obstacolele în acordarea ajutoarelor pentru firmele mai mari.

„Astăzi este posibil să realizăm pentru marile companii o plafonare a preţului care nu era posibilă înainte", a declarat Fiala.

Plafonarea preţului pentru gospodării, instituţii publice şi firmele mai mici a fost deja stabilită la şase coroane cehe (0,26 dolari) per KWh de electricitate şi trei coroane cehe pentru gaze, pe parcursul anului viitor.

Publicaţia cehă E15 anunţa joi că plafonarea preţului pentru marile companii s-ar putea aplica la 80% din consumul lor de energie.

Citește și
Curent Ucraina
Mai mult de 500 de localităţi ucrainene fără energie electrică
Și veniturile producătorilor au fost plafonate

Luna trecută, Guvernul ceh a aprobat plafonarea veniturilor companiilor care produc electricitate, pentru a putea finanţa măsurile destinate reducerii poverii preţurilor mari asupra gospodăriilor şi companiilor.

Plafonarea veniturilor producătorilor de electricitate se va adăuga taxei pe veniturile excepţionale impuse firmelor din energie şi celor mai mari bănci, astfel încât anul viitor vor fi strânse la buget sume de cel puţin 100 de miliarde de coroane (4,12 miliarde de dolari). Sumele vor finanţa programele de compensare pentru utilizatorii de electricitate afectaţi de creşterea preţurilor, după invazia rusească din Ucraina.

Plafonul de preţ din Cehia se bazează pe acordul convenit la nivelul Uniunii Europene care limitează veniturile producătorilor de electricitate la 180 de euro pentru un Megawatt/oră, acord care permite statelor membre să modifice această cifră pentru fiecare centrală, în funcţie de tipul de combustibil pe care îl utilizează.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult