Piața imobiliară dă primele semne de schimbare. Analiștii prevăd scăderi la nivel național
Your browser doesn't support HTML5 video.
Tendinţa era aşteptată, spun economiştii, care cred că în următorii 2 ani am putea discuta chiar de 20%, mai ales pe fondul unor probleme economice.
Preţul mediu al unui metru pătrat util cerut de vânzătorii de apartamente din toată ţara a scăzut uşor luna trecută de la 1.237 de euro, la 1.228 de euro, potrivit unei analize imobiliare.ro.
Cel mai mult au scăzut în Iaşi, cu 1,1%, astfel încât un mp util e sub 1.000 de euro. Şi în Timişoara şi Constanța s-au înregistrat ieftiniri.
Daniel Crainic, imobiliare.ro: "Scăderi se înregistrează preponderent pe segmentul vechi în Timişoara, în Constanța, dar şi Clujul, considerat vedeta pieţei imobiliare din România da semne de o supraîncălzire pe care mulţi specialişti o intuiau deja. Şi vedem un prim trimestru unde preţurile în Cluj nu au mai crescut.”
În Bucureşti, preţul mediu a urcat în primele luni ale acestui an cu aproximativ un procent, însă situaţia nu este valabilă pentru zone ca Ferdinand, Gara de Nord, Pantelimon sau Moşilor.
Pe de altă parte, economiştii consideră că toate aceste lucruri erau previzibile mai ales după limitarea gradului de îndatorare la 40% pentru credite.
Nici vânzările de apartamente nu au fost pe plus potrivit Agenţiei de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Mai mult, 3 din 5 analişti financiari români consideră că imobiliarele sunt supraapreciate, potrivit unui sondaj, astfel că ne putem aştepta la ieftiniri ceva mai serioase.
Cristian Păun, profesor de economie la ASE: ”Corecţia va fi până în 20%, posibil depinde foarte mult cât de mare este prăbuşirea economiei româneşti dacă va să vină. Se vede deja că creşterea economică în România se temperează, cert este ca încetinirea economiei româneşti este aşteptată în 1-2 ani, o încetinire semnificativă.”
Oricum locuinţele sunt scumpe faţă de puterea de cumpărare, dacă ne raportăm la salariul minim pe economie. Altfel spus, costul unui apartament cu două camere echivalează cu 8,3 ani de muncă, plătit cu salariul mediu, în Bucureşti. Cel mai mult însă trebuie să lucreze clujenii (11,2 ani), urmaţi de locuitorii din Constanța (10,6) şi Craiova (9,8). Pe de altă parte, la Giurgiu e nevoie de 4,6 ani de muncă pentru cumpărarea unei locuinţe, la fel ca în Las Vegas, dar cu salariul minim de acolo.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!