Peste 260.000 de persoane și aproape 10.000 de companii le-au cerut băncilor să le amâne ratele la credite
Your browser doesn't support HTML5 video.
Numărul firmelor care au recurs la această măsură este mult mai mic, pentru că antreprenorii se bazau pe programul IMM Invest, prin care sunt garantate de stat credite cu dobândă zero. Aplicația online s-a blocat, însă, la câteva minute de la deschidere, în urmă cu o săptămână, și încă nu funcționează.
În ultimele patru săptămâni, o bancă a primit aproximativ 150 de solicitări de amânare a ratelor, de la firmele mici și mijlocii. Un număr infim pe lângă cele 20.000 de solicitări venite din partea persoanelor fizice.
BCR: „Probabil au așteptat soluția IMM Invest, care reprezintă o soluție de lichiditate. Se traduce într-un fond de garanție de 3,5 miliarde de lei, care va rezulta într-un volum de credite de 4 miliarde. Adică noi o să dublaam portofoliul actual de credite pentru firmele mici și mijlocii”.
Programul ar fi trebuit să înceapă săptămâna trecută, dar site-ul s-a blocat la câteva secunde de la lansare. Când va deveni funcțional, antreprenorii se pot înscrie pe imminvest.ro. Între timp, băncile spun că sunt pregătite.
BRD: „Pentru companii suntem aici și încercăm să găsim soluții. IMM Invest, 1,4 miliarde credite pentru companii, pentru a sprijini ieșirea cât mai rapidă din criză. Am conceptul întâi soluții proprii pentru nevoile clienților, persoane fizice, PFA și persoane juridice, ulterior ordonanței”.
Cu toate acestea, un bărbat din Sibiu care plătește rată pentru un apartament cu trei camere spune că ordonanța, care presupune amânarea ratelor la credite cel mult 9 luni, nu este un ajutor real.
Bărbat din Sibiu: „Când a început problema asta cu amânarea, banca avea o soluție foarte bună. Ți se amâna rată pe trei luni, se suspenda orice fel de cost și continuai de unde ai rămas. Tu poți să îți amâni rata, dar dobânda pe care tu n-o vei mai plăti cumva se capitalizează. Cele nouă luni îți vor prelungi creditul, plus o dobândă”.
Raiffeissen: „Să nu uităm că ne trebuie bani și pentru perioada de relansare. Așa trebuie să gândească și persoana fizică, și o firmă, și un stat. Resursele financiare sunt limitate și trebuie să le folosim în cel mai bun mod”.
De la începutul crizei provocate de Coronavirus, aproximativ 260.000 de persoane și aproape 10.000 de companii au depus solicitări pentru suspendarea ratelor. Dintre acestea, 65% au fost deja soluționate, restul sunt în curs de procesare.
Unele bănci au pachete speciale pentru personalul medical, polițiști și jandarmi, aflați în linia întâi de lupta împotriva COVID-19.
Raiffeisen: „Am alocat 2 milioane. Un ajutor pentru cei din spital. Mi s-a părut logic să ajutăm spitalele, medicii”.
Pentru a limita contactul cu publicul, reprezentanții băncilor îi sfătuiesc pe oameni să apeleze cu încredere la platformele online, la aplicații sau la call center.