Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cât are pus deoparte, în medie, fiecare angajat din România în contul din Pilonul II de pensii. Suma lunară a crescut cu 50%

Your browser doesn't support HTML5 video.

Peste 135 de miliarde de lei este suma pe care au reușit să o strângă românii în conturile personale de pensii, Pilon 2.  

Sumele virate lunar sunt cu 50% mai mari față de 2023, iar administratorii fondurilor spun că și anul acesta putem să ne așteptăm la o majorare. Dacă anul trecut un român vira în medie 270 de lei, pe lună, acum, suma ar putea trece de 350 de lei.

Peste 8 milioane de români cu contribuții la Pilonul II de pensii au strâns o sumă record în conturile personale: peste 135 de miliarde de lei. Sumele virate lunar către Pilonul II au ajuns să fie acum cu 50% mai mari față de anul trecut și duble față de 2020.

Într-un cont mediu de pensie Pilon II avem până acum adunați 17.000 de lei. Dar cine are un stagiu complet de cotizare în cei 16 ani de când există aceste fonduri de pensii private obligatorii a strâns o sumă de trei ori mai mare - aproape 50.000 de lei. La modul general, circa 72% reprezintă banii virați din salariu - contribuția în sine, iar restul de 28% - câștigul din investițiile făcute de administratorii de pensii private.

Dacă în 2023 contribuția medie lunară era de 270 lei, anul acesta este posibil să depășească 350 de lei, adică o creștere de 30%, spun administratorii fondurilor de pensii. Asta pentru că, de anul acesta, cotizația plătită de un angajat la pilonul II a crescut la 4,75%, de la 3,75% din salariul brut, iar banii adunați sunt multiplicați prin investițiile pe care le fac administratorii fondurilor de pensii.

Citește și
klaus iohannis
Ce pensie va avea Klaus Iohannis, după 10 ani la Cotroceni. „Are indicele cel mai mare în grilă”

Cu cât avem o durată mai lungă de timp, cu atât câștigul potențial este mai mare, spun specialiștii.

Daniela Maior, specialist investiții: „Problema pe care am observat-o la mulți tineri e că se gândesc „de ce să mă gândesc la pensie, mai bine mă duc într-o vacanță, mai bine îmi cumpăr ultimul telefon", dar banii aceștia, chiar dacă sunt 50 de lei pe lună, adunați, lună de lună, investiți, ei se strâng”.

Dacă sunteți curioși să aflați cam câți bani ați putea acumula, există platforme online care vă pot ajută cu simulări.

George Moț, fondator platformă pensii private: „De exemplu, un tânăr de 24 de ani care intră acum în sistemul de pensii private Pilon 2 și are un salariu mediu, la o creștere salarială de 3% în fiecare an, ar putea ajunge undeva la 2 milioane de lei în contul de pensie privată Pilon 2”.

Puteți afla informații despre contul personal de pe site-ul fondului de pensii private obligatorii de care aparțineți, dar și din scrisoarea anuală care este trimisă chiar luna aceasta.

Adrian Codârlașu, vicepreședinte al Asociației Analiștilor: „Când ne uităm la performanța unui fond de pensii trebuie să ne gândim că mediul economic se schimbă, iar fondurile de pensii trebuie să producă randament pe orice tip de economie. Trebuie să ne uităm pe un orizont de 5 ani - cum s-a comportat acel fond, ce rezultat net a avut pentru beneficiat, pentru că economia fluctuează”.

În cei 16 ani de când există Pilonul II, randamentul mediu al celor 7 fonduri de pensii a fost de 8%, dublu față de media inflației.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult