Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Pensionarii vor primi din iulie decizia de recalculare a pensiei. Peste 70% vor avea din septembrie mai mulți bani

Your browser doesn't support HTML5 video.

Vârstnicii din România urmează să primească din iulie decizia de recalculare a pensiei, adică vor afla dacă și cât vor lua în plus. Documentul va fi transmis prin poștă și va fi înmânat personal destinatarului.

În acest moment, programul care va emite noile decizii este în teste, dar autoritățile promit că nu vor exista întârzieri și că procesul va decurge normal. Din cei peste 5 milioane de pensionari, peste 70 la sută vor avea din septembrie mai mulți bani.

Documentele vor fi eliberate de casele teritoriale de pensii și distribuite apoi prin Poșta Română.

Modelul deciziei a fost publicat în Monitorul Oficial și prezintă toate informațiile care stau la baza recalculării: stagiu de cotizare, numărul punctelor de stabilitate, acordate după 25 de ani de contribuție, dar și valoarea punctului de referință, indicatorul în funcție de care se va calcula cuantumul pensiei și care va fi la 1 septembrie 81 de lei.

Daniel Baciu, președintele Casei de Pensii: „Până la 1 septembrie aceste decizii trebuie să ajungă în mâna pensionarilor, suntem în grafic. Ulterior va trebui să tipărim și cupoanele de pensie, astfel încât pensionarii să primească aceste drepturi. Suntem cu testarea pe ultima sută de metri a acestui program informatic privind recalcularea.” Șeful de la pensii spune că mai este nevoie de o ordonanță de Guvern care să îi permită Poștei Române să distribuie deciziile de pensionare. Deciziile vor fi înmânate personal.

Citește și
pensie
Pensie de 797 de lei după 36 de ani de muncă. Tribunalul Iași a decis că nu este nimic în neregulă și atât merită

Daniel Baciu, președintele Casei de Pensii: „Dacă beneficiarul nu e găsit acasă, i se lasă un aviz și plicul rămâne în oficiliul poștal o perioadă de timp. Dacă nici în acea perioadă nu se prezintă, decizia se înapoiază casei de pensii.” Din cei peste 5 milioane de vârstnici, mai bine de 70 de la sută vor avea pensii mai mari, promit autoritățile. Potrivit calculelor, o persoană care a lucrat ca țesătoare la SC Textila Unirea din București, cu un stagiu de 42 de ani, va beneficia din toamnă de o majorare de 35 la sută, de la 2.611 lei la 3.500 de lei. În timp ce un tehnician proiectant la Institutul de Cercetare cu un stagiu contributiv de 29 de ani, 5 luni și 8 zile, va avea o creștere de 23 la sută, de la 2.069 de lei în prezent, la 2.565 de lei în septembrie.

Cristian-Gabriel Seidler, deputat USR Comisia de muncă: „În legea bugetului, conform estimărilor Ministerului Muncii, ei au estimat cu 10 miliarde de lei mai puțin, vor reuși să facă rost, cel mai probabil din împrumuturi.”

Pensionarii care ar trebui să primească o sumă mai mică după recalculare vor rămâne cu pensia aflată în prezent în plată.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult