Noi criterii de evaluare a finanţatorilor în Programul ”Prima Casă”, din 1 ianuarie 2018
Tot atunci vor intra în vigoare procedura şi criteriile de evaluare anuală a modului de utilizare a plafoanelor de garantare de către finanţatorii participanţi la acest program, potrivit Ministerului Finanţelor.
Din 1 ianuarie 2018, vor intra în vigoare procedura şi criteriile de evaluare anuală a modului de utilizare a plafoanelor de garantare de către finanţatorii participanţi în cadrul programului "Prima casă".
Potrivit Ministerului Finanţelor, pe lângă ritmul de utilizare a plafoanelor alocate anterior şi condiţiile de acordare a creditelor, în cadrul programului s-a avut în vedere introducerea unor criterii noi care să stimuleze acordarea de către instituţiile finanţatoare a produselor de creditare standard fără implicarea garanţiilor de stat precum şi adoptarea unui management al riscului prudent la nivelul băncilor care să limiteze riscul de neplată, dar şi o mai bună gestionare a procesului de acordare a creditelor în cadrul programului.
Astfel, criteriile care vor fi avute în vedere la evaluarea anuală a modului de utilizare a plafoanelor de garantare după aplicarea criteriului privind ponderea garanţiilor acordate de fiecare finanţator în totalul garanţiilor acordate în anul precedent, sunt următoarele: raportul între volumul finanţărilor garantate acordate în cadrul programului şi volumul creditelor pentru locuinţe acordate de finanţatori persoanelor fizice, negarantate de către stat în anul precedent; raportul între numărul total al garanţiilor plătite finanţatorilor de la începutul programului şi până la data de 31 decembrie a anului precedent şi numărul total al garanţiilor acordate de la începutul programului şi până la data de 31 decembrie a anului precedent şi raportul dintre numărul garanţiilor/promisiunilor de garantare acordate de FNGCIMM după ce solicitările de acordare au fost invalidate cel puţin o dată, înregistrate de un finanţator participant în program în anul precedent si numărul total al solicitărilor de garantare aprobate de FNGCIMM în anul precedent.
Fiecărui criteriu îi va corespunde un punctaj diferenţiat, în funcţie de mărimea rapoartelor aferente criteriilor, iar prin însumarea punctelor atribuite fiecărui criteriu se va obţine punctajul final care va determina procentul de ajustare a plafonului alocat.
Evaluarea anuală a modului de utilizare a plafoanelor de garantare alocate finanţatorilor participanţi în cadrul programului "Prima casă" se efectuează pe baza raportărilor transmise de către finanţatori şi a datelor existente în evidenţele FNGCIMM incidente programului.
Programul ”Prima Casă”, prin care statul garantează credite destinate achiziţiei sau construcţiei de locuinţe, a fost introdus în 2009, într-un context în care piaţa imobiliară era blocată din cauza crizei financiare.
Garanţiile se acordă numai în lei, de către finanţatorii care au optat pentru a prelua 50% din riscurile asumate de stat. De la începutul anului 2016 până la finalul lunii noiembrie au fost acordate prin acest program 32.747 garanţii, în valoare totală de 3,1 miliarde lei, ceea ce înseamnă credite de 6,2 miliarde lei.