Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Nehotărâre la Guvern. Creşterea salariului minim, aşteptată de două milioane de români, amânată

Your browser doesn't support HTML5 video.

Creşterea salariului minim, aşteptată de două milioane de români, este amânată

După o discuţie cu sindicatele şi cu patronatele, premierul Viorica Dăncilă, a anunţat miercuri, că o hotărâre de Guvern în acest sens, va fi dată, la 1 decembrie sau chiar în 2019. Măsură prevede o creştere cu 100 de lei a salariului net, pentru cei care au minimum pe economie.

Victorica Dăncilă: "În niciun caz la 1 noiembrie nu creşte salariul minim. Să vedem cum este oportun, de la 1 decembrie sau de la 1 ianuarie."

Într-un proiect de hotărâre aflat în lucru la Guvern, termenul iniţial luat în calcul pentru majorarea salariului minim era 1 noiembrie.

Însă după o discuţie cu sindicatele şi patronatele, Guvernul a anunţat că nu a ajuns la un consens asupra datei de la care se va aplica măsura. Sindicatele au solicitat 1 noiembrie 2018, iar patronatele - 1 ianuarie 2019.

Citește și
viorica dancila
Dăncilă despre un eventual pact pe justiţie: Nu ştiu de ce vrea preşedintele un pact

Silvia Vlăsceanu, vicepreședinte la Confederația Concordia: ''Companiile sunt puternic afectate de o astfel de măsură care se ia cu o lună înainte. Au apărut nişte elemente complet noi, care nu au fost discutate conform legii cu partenerii sociali, deci măsură trebuie gândită. Creşterea salariului minim nu rezolvă problema sărăciei. Trebuie gândit un set de măsuri astfel încât orice creştere salarială să fie eficientă, pentru că altfel vom asista la creşteri ale produselor.''

În prezent, salariul minim pe economie este de 1.900 de lei brut, adică 1.162 lei net, iar creşterea anunţată de guvern era de 2.080 de lei brut, ceea ce aduce un plus de 101 lei la salariul net.

Nehotărârea guvernului le încurca însă planurile celor care sperau să ia mai mulţi bani de sărbători.

Pe de altă parte odată cu această creştere, va fi introdus şi un salariu minim, diferenţiat, în funcţie de vechime şi de studii. Practic, cine are o vechime mai mare de 15 ani sau are studii superioare va fi plătit cu cel puţin 2.350 de lei brut, adică 1.413 lei net.

În prezent, 2 milioane de români, adică o treime din totalul angajaţilor, primesc salariul minim pe economie, potrivit datelor oficiale.

Discuţiile privind majorarea salariului minim pe economie vin după ce, recent, într-un document trimis de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, la Comisia Europeană, era menţionată îngheţarea salariilor în 2019.

Măsura a fost ulterior catalogată de ministrul finanţelor drept un ''document de lucru'', deşi surse de la Comisia Europeană spun că scrisoarea Guvernului nostru arată o intenţie clară de a ţine sub control cheltuielile pentru anul viitor.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult