Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce a observat un bucătar român la carnea și ouăle aduse din Ucraina. Mulți români le cumpără pentru că sunt mai ieftine

Your browser doesn't support HTML5 video.

După fermierii bulgari și cei români cer interzicerea importului de ouă și carne de pasăre din Ucraina, pe motiv că țara vecină nu ar respecta regulile europene de creștere a păsărilor. Ceea ce îi permite să producă și să vândă ieftin.

Clienții sunt fericiți să cumpere ouă cu 60 de bani bucata, fără să se gândească însă în ce condiții trăiesc acolo păsările, spun agricultorii. Ministerul Agriculturii a anunțat că este de partea fermierilor, presați de situație să lase tot mai mult din preț.

Importurile de carne și oua din Ucraina au crescut accelerat, cu 37% la ouă și cu 48% la carnea de pasăre, dacă e să comparam prima jumătate a acestui an cu aceeași perioadă din 2023. Marfa vecinilor este însă mai ieftină, iar diferențele de gust - greu de sesizat. Totuși, un bucătar profesionist spune că le observă.

Georgian Vîrtej, bucătar: „E mai fad față de al nostru, e puțin mai ieftin pe piață, dar mai slab calitativ față de cel românesc, nouă ne spun clienții că nu e același gust la burger, nu am schimbat nicio rețetă, doar că am luat piept din Ucraina față de al nostru românesc”.

Produsele din Ucraina nu ar respecta regulile UE

Și la ouă este destul de greu să ne dăm seama. Fermierii români spun că ucrainenii nu respectă normele europene de creștere a păsărilor. Găinile lor ar fi mai înghesuite în cuști și ar avea mai puțină lumină și căldură decât ale noastre. Nici noxele din spațiul în care trăiesc nu sunt monitorizate.

Citește și
export cereale
Câte cereale a importat România din Ucraina în ultimele șase luni. Anunț oficial al Autorității Vamale

Constantin Stafie, Uniunea Crescătorilor de Păsări din România: „Nu exista nicio normă în Ucraina legată de utilizarea antibioticelor, unde la noi în Romania e interzisă, utilizarea anumitor insecticide sau anumite substanțe de decontaminare sau de antiparazitare”.

În 2022, când comerțul cu Ucraina a fost liberalizat, ca măsură de sprijin pentru țara aflată în război, autoritățile de acolo s-au angajat că se vor alinia legislației comunitare. Adevărul este însă că nu-i controlează nimeni, spun inspectorii sanitari-veterinari din România.

Dr. Sorin Sorescu, director executiv DSV Argeș: „Am avut alerte pe produse venite din Ucraina pentru ouă, carne de pasăre cu salmoneloze, asta arată ceva, care este nivelul lor de autocontrol sau de verificare, spre deosebire de ce se întâmplă în România”.

Produsele din Ucraina, mai ieftine decât cele din România

În plus, în Ucraina furajele, motorina și gazul sunt mai ieftine decât la noi și toate se reflectă în prețul final. Crescătorii români spun că situația îi obligă să vândă și ei mai ieftin, în ciuda inflației din țară. Dacă anul trecut, prețul mediu al oului la poarta fermei era de 72 de bani, în luna iunie a ajuns la 63 de bani.

Totuși, Ucraina este un furnizor mic pentru a destabiliza piața. Aducem de trei ori mai multe produse avicole din Ungaria. Iar următorii furnizori sunt Polonia, Olanda și Bulgaria, tări care se supun acelorași reguli ca noi.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult