Miliardarul George Soros avertizează: China s-ar putea confrunta cu o criză economică
Miliardarul a spus, luni, într-un discurs susținut la Institutul Hoover de la Universitatea Stanford, că președintele Xi Jinping s-ar putea să nu reușească să restabilească încrederea în industriile cu probleme, după o serie de erori ale dezvoltatorilor și după căderea prețurilor la terenuri și apartamente.
Boom-ul imobiliar din China s-a bazat pe un model „nesustenabil”, care a adus beneficii guvernelor locale și a încurajat oamenii să investească cea mai mare parte a economiilor lor în proprietăți, a spus Soros, potrivit CNN.
Politicile guvernamentale menite să stopeze boom-ul au creat probleme gigantului imobiliar Evergrande, care nu a mai putut să-și plătească datoriile, a adăugat el.
Acest dezvoltator are datorii totale de peste 300 de miliarde de dolari, inclusiv aproximativ 19 miliarde de dolari în obligațiuni offshore, care sunt deținute de administratorii internaționali de active și de bănci private în numele clienților lor.
Evergrande se chinuie de luni de zile să strângă numerar, pentru a rambursa creditorii.
Oficiali guvernamentali au fost trimiși în această companie pentru a supraveghea o restructurare, dar nu este clar ce urmează. Duminică, compania a anunțat că au fost numiți câțiva administratori pentru un teren din Hong Kong, pe care l-a gajat ca garanție împotriva unui împrumut de 520 de milioane de dolari anul trecut.
„Rămâne de văzut cum vor gestiona autoritățile criza”, a spus Soros, în timpul unei discuții despre evoluțiile din China și cum ar trebui să răspundă Statele Unite.
”Este posibil să fi amânat prea mult timp rezolvarea, pentru că încrederea oamenilor a fost acum zdruncinată” - a mai spus el.
Soros a apărut în ultimii ani ca un critic proeminent al lui Xi și al Partidului Comunist Chinez, aflat la guvernare. Legendarul investitor și președinte al Open Society Foundations a declarat în septembrie că managerul de active BlackRock a făcut o „greșeală tragică”, având mai multe afaceri în China.
El a criticat Beijingul pentru politicile sale de supraveghere și pentru reprimarea afacerilor private.
Scăderea prețurilor îi va „întoarce împotriva lui Xi Jinping pe mulți dintre cei care și-au investit cea mai mare parte a economiilor în imobiliare”, a spus Soros, adăugând că situația actuală „nu pare promițătoare”.
„Xi Jinping are multe instrumente disponibile pentru a restabili încrederea – întrebarea este dacă le va folosi corect”, a mai spus Soros.
Prăbușirea gigantului Evergrande și criza din ChinaAnaliștii s-au arătat de mult îngrijorați că prăbușirea Evergrande ar putea declanșa riscuri mari pentru piața imobiliară a Chinei, cu efecte grave asupra proprietarilor de case și sistemului financiar. Imobiliarele și industriile conexe reprezintă până la 30 % din PIB-ul țării.
Economia Chinei s-a extins cu 8,1% anul trecut, depășind cu mult obiectivele proprii ale guvernului. Însă încetinirea creșterii în ultimele luni ale anului 2021 sugerează că această criza imobiliară, focarele reînnoite de Covid și abordarea strictă a Beijingului de a controla virusul pun o piedică.
Fondul Monetar Internațional se așteaptă ca, în China, creșterea economică să încetinească dramatic la 4,8% în 2022.