Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Majorări serioase de prețuri în România, pe fondul inflației în creștere. Alimentele care s-au scumpit cel mai mult

Your browser doesn't support HTML5 video.

Prețurile se încăpățânează să urce acum, pe final de an, și confirmă prognoza Băncii Naționale a României privind inflația.

Datele din octombrie arată că, după câteva luni de scăderi, inflația a urcat la 4,7%. Cel mai mult s-au scumpit serviciile, însă și unele alimente au înregistrat majorări serioase de preț.

Cel mai mult au crescut prețurile în rândul serviciilor, în octombrie. În medie, acestea sunt mai scumpe cu 7,6% față de aceeași perioadă a anului trecut.

În topul scumpirilor sunt serviciile poștale, cu un plus de 17,8%. Aici intră și cele de curierat - transportul pentru colete.

Facturile la apă și salubritate și chiriile, de asemenea, au urcat cu peste 10 procente. Și la fel de mult s-a scumpit și ieșitul în oraș, la restaurant sau cafenele. Dar și mersul la salon, pentru tuns, vopsit, cosmetică sau manichiură.

Citește și
cumpărături
Campionii Uniunii la depreciere. Inflaţia din România este cea mai mare din UE pentru a şaptea lună la rând
Alimentele care s-au scumpit cel mai mult în această perioadă

Dacă vorbim de alimente, în timp ce unele și-au redus prețul față de anul trecut, cum ar fi făina sau uleiul, altele s-au scumpit. Cel mai mult legumele și fructele proaspete, cu aproximativ 14 procente, odată cu intrarea în sezonul rece. Citricele și-au mărit prețul cu 9%.

Dintre produsele nealimentare, cel mai mult s-au scumpit detergenții și țigările.

Inflația a urcat ușor, așadar, față de luna trecută, până la 4,7% și va continua să crească până la finalul anului, potrivit prognozei BNR.

Pe de altă parte, odată cu creșterea prețurilor, datele arată și creșteri de venituri, cel puțin pentru unii. Salariul mediu net a urcat în septembrie cu 13,8% față de aceeași perioadă a anului trecut și a ajuns la 5.228 de lei.

Christian Năsulea, economist: „E foarte bine ca oamenii să câștige mai mult, astfel încât să trăiască mai bine. Din păcate, însă, atunci când avem creșteri de salarii, bani mai mulți intrați în piață, fără ca aceste creșteri să fie dublate de o creștere a productivității economiei, nu contează că oamenii primesc mai mulți bani ca număr, ca valoare nominală. Evident, are consecințe negative serioase pentru oamenii cărora nu le-a crescut salariul”.

Așteptările economiștilor Băncii Naționale sunt ca inflația să coboare la 3,5% abia la finalul lui 2025.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult