Locul din România în care angajații din agricultură au salarii de 3.000 de euro. Un fermier a convins români să revină acasă
Salariile de 15.000 de lei oferite în agricultură, în judeţul Arad, au convins mai mulţi români care plecaseră să lucreze în străinătate să se întoarcă acasă.
Datorită unei producţii record la grâu, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici a reușit să crească salariile faţă de anul trecut. Dacă în 2023 un angajat care conducea o combină primea în mână 13.000 - 14.000 de lei, în 2024 salariul a crescut la 15.000 de lei. Inginerii ajung să încaseze peste 18.000 de lei.
„Salariul este de 600 de lei pe zi bani în mână, înmulţit cu 25 de zile face aproximativ 15.000 de lei pe lună în mână, pe stat de plată, pentru cei care lucrează pe combină. Chiar şi aşa, nu sunt foarte mulţi bani, pentru că ei lucrează două schimburi pe zi, vin dimineaţa la ora 06,30 la lucru, îşi pregătesc combina, iar la 08,30 ies în câmp şi stau până seara la ora 22,00. Noi avem şi producţii record în acest an, deosebit de rentabile, astfel că oamenii îşi merită banii. La grâu, am avut o producţie de 9.320 de kilograme la hectar, pe o suprafaţă de 1.740 de hectare", a spus fermierul, pentru Agerpres.
Dimitrie Muscă a declarat că în ultimii ani a reuşit să convingă mai mulţi muncitori români care se angajaseră în alte ţări să revină acasă, pentru a lucra în agricultură.
„Eu consider că trebuie să fim corecţi cu muncitorii, să aducem oamenii acasă din străinătate, nu să apelăm la nepalezi sau vietnamezi", a spus el.
În plus faţă de salarii, fermierul arădean le oferă angajaţilor două mese pe zi, apă minerală şi cafea la discreţie.
În perioadele în care nu se lucrează pe câmp, mecanizatorii primesc în fiecare lună între 5.000 şi 6.000 de lei, activităţile lor fiind la ateliere, unde întreţin utilajele.
Combinatul Agroindustrial Curtici are 550 de angajaţi şi gestionează ferme care au în total 50.000 de porci, 3.000 de vaci, 7.600 de hectare de terenuri agricole şi 36 de magazine de desfacere, în special pentru carne, produse din carne şi lactate.