Liberalii susțin că guvernanții ar pregăti majorarea impozitelor. Robert Negoiță a negat
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Iar Robert Negoiță, în calitate de şef al asociaţiei municipiilor, ar fi propus majorarea taxelor pentru case de trei ori, iar pentru birouri de şase ori. Social-democratul neagă afirmaţiile, dar susţine că fără bani primăria nu poate face nimic. "Cine nu vrea să plătească impozite, să plece în Madagascar", a declarat Negoita.
Liberalii susţin că Ministerul Dezvoltării Regionale redactează un nou cod al finanţelor publice locale. Asociaţia Municipiilor din România, condusă de Robert Negoiță, ar fi trimis deja o propunere prin care cotele de impozitare s-ar stabili la un nivel unitar pentru toată ţara.
Dacă acum valoarea de impozitare a fiecărei locuinţe se înmulţeşte cu un procent cuprins între 0,08 şi 0,2%, Negoiță ar propune că procentul unitar să fie cel maxim, adică 0.2%, în întreaga ţară. Asta va duce la majorări substanţiale având în vedere că acum sunt folosite la calcul procente apropiate de valoarea minimă.
Florin Claudiu Roman, deputat PNL: "De la primarul sectorului 3 domnul Robert Negoiță înspre minister s-au trimis modificări. Propunere e de a se merge pe cote maxime."
Ceea ce ar însemna că, de acum înainte, pentru un apartament de două camere în Capitală s-ar putea plăti 360 de lei în loc de 120 de lei, iar pentru o casă de la ţară cu grădina modestă 240 de lei, în loc de 80. Robert Negoiță susţine că nu a făcut niciodată o astfel de propunere, dar recunoaşte că fără bani nu poate funcţiona nicio administraţie publică.
Robert Negoiță, primarul sectorului 3: "Le propun să meargă în state din Africa, de exemplu în Madagascar, acolo nu sunt taxe, nu sunt impozite. Să meargă să locuiască acolo, dar nu au nici sisteme de sănătate, de educaţie, nici infrastructură, n-au sisteme de protecţie socială. Vreţi fără taxe şi impozite, mergeţi acolo. În lumea civilizată sunt taxe şi impozite"
Printr-o adresă trimisă primarilor din toată ţara, Ministerul Dezvoltării îi întreba acum câteva zile dacă sunt de acord să menţină sistemul actual de impozitare ori să fie introdusă o cotă unică la nivel naţional. Cota pe care o poate ajusta prin vot consiliul local.
Revoluţia fiscală a lăsat bugetele locale fără sume consistente, iar aleşii s-au plâns de multe ori că au visteria goală. Asta în condiţiile în care primarii şi-au votat salarii consistente şi în favoarea lor au renunţat cu uşurinţă la investiţii. Mai mult, au cerut insistent şi o lege a pensiilor speciale care acum este în lucru la Parlament, iar banii pentru acest privilegiu ar trebui acoperiţi tot de la bugetul local.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!