Leul continuă să se deprecieze în raport cu moneda unică. Euro atinge un nou nivel record
Your browser doesn't support HTML5 video.
Aceasta după ce, miercuri, BNR a cotat euro la 4,6722 lei.
Cursul BNR urmeaază o tendință ascendentă de la începutul anului, când au intrat în vigoare noile taxe anunțate de Guvern la sfârșitul anului trecut.
Purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Dan Suciu, a explicat că rolul băncii centrale este de atenuare a mişcărilor excesive care pot apărea pe piaţa valutară şi pe cea monetară interbancară, în condiţiile în care noile măsuri intrate în vigoare la începutul acestui an schimbă datele pe cele două pieţe, astfel încât se caută noi niveluri de echilibru.
"În semestrul doi al anului trecut, am avut o stabilitate relativă a cursului de schimb, cu o variaţie în jur de 1 procent, între 4,62 - 4,67 (lei/euro - n. r.), ca urmare a îmbunătăţirii unor indicatori fundamentali, cum ar fi rata inflaţiei, dar şi a unei stabilităţi în privinţa variaţiei dobânzilor pe pieţele interbancare, inclusiv o marjă uşor pozitivă comparativ cu alte pieţe din zonă. Noile măsuri care au intrat în vigoare la începutul acestui an schimbă datele pe cele două pieţe - valutară şi monetară interbancară - care sunt strâns corelate şi, ca urmare, pe aceste pieţe, se caută noi niveluri de echilibru. În condiţii de maximă incertitudine, rolul BNR este de atenuare a mişcărilor excesive care pot apărea pe aceste pieţe", a explicat Suciu, citat de Agerpres.
În schimb, leul a câştigat teren în faţa dolarului american, care a ajuns la 4,0573 lei, în scădere cu 2,30 bani (0,56%), faţă de cursul de miercuri, respectiv 4,0803 lei/dolar.
Moneda naţională s-a apreciat şi faţă de francul elveţian, cu 0,77 bani (-0,18%). Astfel, cotaţia francului a ajuns la 4,1537 lei, comparativ cu 4,1614 lei/franc.
Gramul de aur s-a scumpit cu 55,02 bani (0,33%), până la 168,5728 lei, de la 168,0226 lei, cât se stabilise în şedinţa precedentă.