Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Legea a trecut. Plafonarea dobânzilor la creditele acordate de IFN-uri, adoptată în Parlament. Care e dobânda maximă

Parlamentul România a adoptat un proiect de lege care prevede plafonarea dobânzilor la creditele acordate de IFN, informează profit.ro.

Pentru creditele în derulare, urmează ca plafonarea să se aplice la cerere, iar în lipsa unui acord între părți, consumatorul să apeleze la instanță.

De asemenea, au fost aduse noi limitări în ceea ce privește recuperarea creanțelor.

Față de proiectul inițial, care a trecut de Senat, s-a stabilit că reglementarea va fi aplicată doar instituțiilor financiare non-bancare.

La finele trimestrului al treilea din 2023, populația avea credite la IFN în valoare de aproape 10,7 miliarde de lei.

În cazul creditelor de consum în valoare maximă de 5.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 1% pe zi; în cazul celor cu valoare între 5.001 lei și 10.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 0,8% pe zi; în cazul împrumuturilor între 10.001 lei și 25.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 0,6% pe zi.

Citește și
bani
Liderul liberal care are un IFN unde practică dobânzi de 600%. ”Normal că nu-și dorește impozitare”

Dobânzile zilnice corespund unor dobânzi anuale de 365%, 292%, respectiv 219%. Pentru toate împrumuturile, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăși dublul valorii totale a creditului.

Această limitare a valorii totale plătibile la valoarea creditului a fost introdusă și în țări precum Marea Britanie, mai ales în cazul împrumuturilor de valoare mică – așa-numitele pay-day loans.

Citiți articolul integral pe profit.ro.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult