Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Irlanda de Nord, pe harta turismului mondial datorită „Game of Thrones”. A creat mii de locuri de muncă

Your browser doesn't support HTML5 video.

Serialul "Urzeala Tronurilor", al cărui ultim sezon tocmai a avut premiera, se mândrește cu armate de fani în toată lumea.

Unii au însă şi mai multe motive să îl iubească. A pus Irlanda de Nord pe harta turismului mondial, a pompat sute de milioane în economia locală şi a creat mii de locuri de muncă.

Totul a fost posibil datorită politicilor fiscale inteligente.

În 2009, când au început filmările pentru "Urzeala Tronurilor" în Irlanda de Nord, autorităţile au ştiut imediat că au pus mâna pe o afacere bună. Dovadă a importanţei cu care a fost tratat "subiectul" sta vizita pe platouri de acum câţiva ani a reginei Elisabeta a II-a. Dar britanicii nu s-au limitat la gesturi simbolice. Ca să nu piardă această ocazie, au introdus facilităţi fiscale pentru proiectele de televiziune cu buget mare - le-au dat posibilitatea să-şi recupereze până la un sfert din costurile de producţie.

Lucy Cotter, corespondent Sky News: "Serialul a venit în Irlanda de Nord în parte datorită unor locuri ca acesta, iar pe parcursul ultimului deceniu, a făcut mult mai mult decât să distreze spectatorii. A transformat industria televiziunii, nu doar aici, ci în tot Regatul Unit."

Citește și
Game of Thrones, sezonul 8
Ce spun actorii din „Game of Thrones” despre ultimul sezon: „Va fi nebunie”

Serialul a atras milioane de lire sterline în economia regiunii şi a contribuit la îmbunătăţirea infrastructurii, mai ales în capitală. Succesul l-a determinat pe ministrul de Finanţe de atunci să extindă facilităţile pentru întregul Regat.

George Osborne, fost ministru de Finanţe: "Nu e vorba doar de staruri şi de turiştii atraşi în Irlanda de Nord. E vorba de toţi oamenii implicaţi în construirea platourilor, machiaj, costume, producţie. A fost un ajutor uriaş pentru industriile creative din Marea Britanie."

În 5 ani de la introducerea facilitaţilor, cheltuielile de producţie atrase de Marea Britanie aproape s-au triplat. Şi au ajuns la 1,17 miliarde de lire sterline. 119 producţii de televiziune cu buget mare s-au filmat acolo doar anul trecut. În plus, au înflorit în toată țara studiouri noi şi infrastructură specializată.

Adrian Wootton, preşedinte BRITISH FILM COMMISSION: "A fost o perioadă extraordinară în istoria filmului şi televiziunii în Marea Britanie şi ascensiunea continuă. Încă n-am ajuns pe coama valului."

Cu toate că "Urzeala Tronurilor" se apropie de final, Irlanda de Nord rămâne cu o moştenire durabilă - sute, dacă nu mii de muncitori, acum calificaţi, pentru care se bat deja alte producţii de televiziune.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult