Investițiile în start-upurile românești au depășit 100 de milioane de euro. Ce domenii atrag cei mai mulți bani
Your browser doesn't support HTML5 video.
Cei mai mulți bani ajung la proiecte care vizează sistemul medical.
Peste 18 la sută dintre start-up urile romaneşti care au atras investitori anul trecut sunt în domeniul sănătăţii. Acestea se adresează sistemului medical şi pacienţilor. Cele mai multe folosesc intelgenta artificială.
Printre ele este şi „Medinav”, un instrument menit să ajute medicii care pot reduce la jumătate timpul pe care îl petrec completând formulare și reţete.
Wanda Fiat, fondator Medinav: „Cu Medinav ei vorbesc liber, pot să interacţioneze cu el. Înţelege, scrie și va precompleta formulare medicale. Avem în echipă medici, iar nevoia pe care am identificat-o e aceea de a petrece mai mult timp cu medicul și de a avea o conversație cu el. Este multă birocrație și documentație pe care trebuie să o producă în 15 minute, cât are la dispoziție cu pacientul.”
Alte afaceri oferă servicii pentru telemedicină, softuri care analizează eficient radiografii, dar și dispozitive medicale sau programe de monitorizare.
În Europa Centrală și de Est, România avea, de altfel, cea mai mare rată de creștere a acestor investiții, anul trecut.
Pe lângă sănătate, cele mai multe start-upuri care atrag investiţii majore sunt pentru automatizarea sau mărirea productivității.
Un start up înfiinţat acum 10 luni a atras finanțări de 2,8 milioane dolari anul trecut pentru dezvoltarea platformei.
Bogdan Nedelcov, fondator Kubeark: „Încercăm să ajutăm ceilalți creatori de software să-și dezvolte și să-și distribuie aplicațiile și programele pe care le construiesc, să livreze produse pe care le creează către utilizatorii finali într-un mod foarte ușor și rapid. Toți au fost investitori străini, din Europa, Londra, Cehia, Istanbul și SUA.”
Alexandru Agatinei, realizatorul studiului „How to Web": „E al doilea an în care investițiile în start-upuri românești în thenologie depășesc bariera de 100 milioane euro. Numărul tranzacțiilor în care participă atât investitori români și investitori străini e în creștere, aproape s-a dublat numărul tranzacțiilor în care participă un sindicat de investitori romani locali regionali şi itnernaționali.”
Alin și colegii săi au înființat în 2019 o platformă online pentru vânzarea și cumpărarea de telefoane recondiționate. Au pornit cu o investiție de 120 de mii de euro, iar acum firma lor a înregistrat o cifră de afaceri de 40 de milioane de euro și activează pe piața din România, Ungaria și Bulgăria. Alin Luca, cofondator Flip: „La început eram doar trei persoane care făceau absolut toate activitățile, de la discutat cu clienții la marketing, discutat cu echipa care se ocupă de proiectarea și dezvoltarea platformei. Ulterior, ușor-ușor am internalizat toate aceste departamente. Acum avem service-ul nostru care are aproape 1000 de metri pătraţi, avem peste 180 de angajaţi.” Dincolo de start-upuri, totalul investiţiilor străine în companiile româneşti se ridică în 2022 la peste 50 de miliarde de euro.