Intrarea în Uniunea Europeană a avut un efect spectaculos pentru România. Avem același nivel de trai ca al Ungariei
Your browser doesn't support HTML5 video.
De la statutul de „cele mai sărace”, multe au recuperat rapid din decalajul față vestul Europei, arată Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.
Totuși, suntem încă la peste 60% ca nivel de putere de cumpărare față de Germania, dar, dacă ne comparăm cu media Uniunii Europene, ne apropiem de 80%.
Când am intrat în Uniunea Europeană, în 2007, aveam o putere de cumpărare de 44% din media Uniunii Europene. Integrarea, care a deschis piețe și oportunități pentru noi, pe lângă accesul la bani europeni, ne-a ajutat să creștem mult mai repede - până la 76%, cât au și ungurii. Nu s-a întâmplat doar în cazul nostru ci și al celor 10 țări din regiunea Europei Centrale și de Est.
Este vorba despre Cehia, Estonia, Slovenia și Polonia, arată un studiu al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, care a analizat ce produse și servicii pot fi cumpărate dintr-un salariu în fiecare țară.
Christian Năsulea, profesor de economie mondială: „E o evoluție extraordinară. Aderarea la UE, participarea la piața unică au reprezentat un avantaj imens, care ne-a permis să recuperăm o mare parte din decalajul istoric. Aproximativ 60% din îmbunătățirea nivelului de trai se corelează cu apartenența la UE.”
România s-a dezvoltat însă cu mari decalaje. Bucureștiul este de două ori și jumătate mai bogat decât media din ţară, ca putere de cumpărare.
Deși valoarea economiei noastre a crescut de două ori și jumătate în ultimul deceniu, suntem la 66% față de nemți ca nivel de trai. 45.000 de dolari este produsul intern brut pe locuitor la noi, având în vedere puterea de cumpărare, față de 68.000 de dolari în Germania.
Cifrele arată totuși că la acest capitol stăm mai bine decât state membre mai vechi - de pildă, Grecia. Specialiștii explică de ce.
Adrian Codîrlașu, vicepreședintele Asociației Analițtilor Financiari: „Prețurile în Grecia sunt mai mari decât în România, un salariu mediu în România cumpără mai mult aici decât cumpără un salariu mediu în Grecia, deși acel salariu din Grecia, ca valoare, e mai mare decât în România. Acum suntem cumva la nivelul Ungariei ca nivel de trai.”
Pentru că au pornit de jos, fiind printre cele mai sărace state ale continentului, țările din Europa Centrală și de Est au reușit în ultimii 20 de ani să se dezvolte rapid cu bani de la Bruxelles și cu investiții străine. Asta în vreme ce economiile vestice - deja dezvoltate - au avansat mai încet.
Fondul Monetar Internațional estimează chiar că, la finele acestui deceniu, Slovenia ar putea depăși Italia ca venit pe cap de locuitor, raportat la puterea de cumpărare.
Sursa: Pro TV
Etichete: uniunea europeana , romania , nivel de trai
Dată publicare: 06-05-2024 19:15