Guvernul își pune speranțele în fondurile europene pentru recuperarea economică după pandemie: „Avem speranța”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Oamenii de afaceri cer ajutor rapid, în vreme ce Executivul încă discută cum să atragă banii de la Bruxelles, inclusiv, cum să nu piardă din sumele care ar fi trebuit să fie deja atrase de la Comisia Europeană. Un miliard de euro sunt bani pentru repornirea afacerilor în industria ospitalității și transporturi.
Ludovic Orban, premier: „Avem speranța că vom putea accesa rapid fondurile europene. Putem accesa fondurile pentru ocuparea forței de muncă.”
Noi programe naționale vor fi acceptate pentru finanțarea europeană, iar domeniile prioritare sunt piața muncii, susținerea micilor afaceri și digitalizarea lor. Așadar, ar putea primi bani europeni o serie de programe care vizează, de exemplu, angajarea studenților și a șomerilor, dar și cursuri pentru cei care vor să se califice într-o meserie, iar banii puși la dispoziție sunt de peste două miliarde de euro.
Din cauza crizei, tot mai mulți români - de la cei rămași fără loc de muncă, până la antreprenori - caută salvarea în fondurile europene.
Dragoș Jaliu este fondatorul unei platforme care acordă consultanță în acest domeniu și spune că, pentru multe afaceri în dificultate, de care depind sute de mii de locuri de muncă, e foarte important ca ajutorul să vină rapid.
Dragoș Jaliu, consultant fonduri europene sectorul HORECA - turism, transporturi: „Cele mai afectate, cu precădere, organizatorii de evenimente, sectorul creativ. Multe dintre business-urile care abia supraviețuiesc, gata să închidă, trebuie ajutate rapid. Poate dura și câteva luni, timp în care antreprenorul poate trage obloanele.”
Alte fonduri europene vor fi folosite pentru afaceri noi, cum sunt start-up-urile studenților. Astfel, cei care vor să-și deschidă o afacere ar putea primi granturi de 40 până la 100.000 de euro. Vor avea prioritate afaceri din domenii ca IT, robotică, biotehnologii și industrie alimentară.
Studenții interesați să obțină acești bani își vor putea depune planurile de afaceri începând cu 15 iunie și până pe 31 august, dar vor avea nevoie de răbdare, căci după evaluarea planurilor, contractele de finanțare ar putea fi semnate abia la finalul anului.
Dacă totul va merge bine, programul dedicat studenților ar putea finanța 900 de afaceri noi și 5000 de locuri de muncă, potrivit Guvernului.